Nesslingin säätiön yleinen rahoitushaku vuonna 2024 on auki 12.8.–30.8. Jaossa on yhteensä 2,3 miljoonaa euroa kestävyysmurroksen edistämiseen.
Etsimme yleisessä rahoitushaussa innovatiivisia hankkeita sekä aktiivisia tutkijoita ja toimijoita, jotka mahdollistavat tai tukevat luonnon järjestelmien ehdoilla tapahtuvaa kestävyysmurrosta.
Yleisessä rahoitushaussa myönnämme apurahoja kolmeen tarkoitukseen. Hakea voi:
- enintään 4-vuotista henkilökohtaista apurahaa väitöskirjatutkimukseen
- enintään 2-vuotista henkilökohtaista apurahaa postdoc-tutkimukseen
- vuoden mittaista hankerahoitusta toimintaan, joka pohjautuu tutkittuun tietoon.
Käytössämme on tänä vuonna ensimmäistä kertaa uusi apurahajärjestelmä Nesslink. Kaikkien hakijoiden on rekisteröidyttävä uuteen järjestelmään.
Millaista työtä Nesslingin säätiö tukee syksyn 2024 haussa?
Ekologisen kriisin keskellä yhteiskunnan ja sen eri osa-alueiden on muututtava huomioimaan planeetan rajat ja ihmisen riippuvuus luonnon järjestelmistä. Tätä kutsutaan kestävyysmurrokseksi. Kestävyysmurroksessa koko yhteiskunta ja sen sosioekologiset järjestelmät kokevat nopeita muutoksia. Luonnon järjestelmät, kulttuuri, talous, energiaratkaisut, ruokajärjestelmät, kaupungit ja kansalaisten hyvinvointi ja toiminta ovat murroksessa samanaikaisesti.
Nesslingin säätiö rahoittaa tutkijoita ja hankkeita, jotka mahdollistavat tai tukevat luonnon järjestelmien ehdoilla tapahtuvaa kestävyysmurrosta. Luonnon järjestelmillä tarkoitamme muiden lajien ja niiden elinympäristöjen muodostamia systeemejä, jotka kannattelevat kaikkea elämää, myös meidän ihmisten yhteiskuntaa. Luonnon järjestelmiä uhkaa planetaaristen rajojen ylittyminen.
Tutkimuksen tai hankkeen ei tarvitse vastata kaikkiin kestävyysmurroksen osa-alueisiin. Pikemminkin hakijan tulee ymmärtää, miten juuri hänen työnsä osallistuu luonnon järjestelmien turvaamiseen ja tarvittavan muutoksen ymmärtämiseen ja toteuttamiseen. Pyydämme hakijoita konkretisoimaan tämän hakemuksessa esimerkiksi sitomalla oman hankkeensa tiettyyn sosioekologiseen järjestelmään ja planetaaristen rajojen turvaamiseen.
Nesslingin säätiö tukee erityisesti hankkeita, jotka edistävät eri tieteenalojen tai sektoreiden välistä yhteistyötä ja tiedon siirtymistä tiedon käyttäjille. Rahoitamme monitieteisiä ja yksittäisten tieteenalojen hankkeita sekä perustutkimusta ja soveltavaa tutkimusta. Tärkeää on, että hakija ymmärtää ja osaa sanoittaa tutkimuksensa yhteiskunnallisen relevanssin ja roolin luonnon järjestelmiä turvaavassa kestävyysmurroksessa.
Emme edellytä, että hankkeet liittyvät pelkästään Suomeen, koska kestävyysmurros on toteutettava globaalissa mittakaavassa. Tukemiemme hankkeiden tulosten tulee kuitenkin olla sovellettavissa suomalaiseen yhteiskunnalliseen päätöksentekoon ja tukea Suomen ympäristötavoitteita.
Millaista rahoitusta syksyn 2024 haussa voi hakea?
Huomioithan, että jokainen hakija voi jättää haussa vain yhden hakemuksen. Sama henkilö voi saada väitöskirja- ja postdoc-hankkeeseen rahoituksen vain kerran. Tutkittuun tietoon pohjautuvaan toimintaan hankerahoitusta (aiemmin nimellä “jalkautushanke”) saaneet voivat hakea rahoitusta uudestaan, jos edellisen hankkeen loppuraportti on lähetetty ja olemme käsitelleet sen. Emme myönnä rahoitusta uudelle hankkeelle, jos hakijalla on parhaillaan käynnissä Nesslingin säätiön rahoittama hanke.
1. Myönnämme henkilökohtaista työskentelyapurahaa mahdollisine tutkimuskuluineen väitöskirjatutkimukseen enintään neljäksi vuodeksi
- Henkilökohtaisen apurahan suuruus on vuoden 2024 haussa väitöskirjatutkijalle 30 000 euroa vuodessa. Lisäksi hakemukseen voi sisällyttää hyvin perustellut tutkimus- ja matkakulut.
- Hakijan on oltava tutkimushankkeen tutkija, eli väitöskirjan tekijä itse.
- Rahoitamme väitöskirjatyötä, jos hanke on alle puolessa välissä. Emme rahoita väitöskirjahankkeiden viimeistelyä.
- Apurahan käyttö tulee aloittaa vuoden 2025 aikana.
- Väitöskirjahankkeen jatko-opiskelijan perustutkinnon on oltava valmis ja tieto tohtoriohjelmaan pääsystä varmistettu ennen apurahatyöskentelyn aloittamista.
- Apurahaa voi käyttää myös muussa kuin suomalaisessa tutkimuslaitoksessa.
Lue lisää väitöskirjarahoituksesta ja ohjeet hakemuksen tekemiseen.
2. Myönnämme henkilökohtaista työskentelyapurahaa mahdollisine tutkimuskuluineen postdoc-tutkimukseen enintään kahdeksi vuodeksi
- Henkilökohtaisen apurahan suuruus on vuoden 2024 haussa 34 000 euroa vuodessa. Lisäksi hakemukseen voi sisällyttää hyvin perustellut tutkimus- ja matkakulut.
- Hakijan on oltava tutkimushankkeen tutkija, eli postdoc-tutkija itse.
- Rahoitamme postdoc-tutkijaa, jos hänen väitöksestään on kulunut enintään 5 vuotta (pois lukien perhevapaat, pitkä sairausloma ja varusmies-/siviilipalvelus). Vuonna 2019 ja sen jälkeen väitelleet voivat hakea vuoden 2024 rahoitushaussa.
- Apurahan käyttö tulee aloittaa vuoden 2025 aikana.
- Apurahaa voi hakea, jos hakijalla on väitöslupa.
- Apurahaa voi käyttää myös muussa kuin suomalaisessa tutkimuslaitoksessa.
Lue lisää postdoc-rahoituksesta ja ohjeet hakemuksen tekemiseen.
3. Myönnämme hankerahaa tutkittuun tietoon pohjautuvaan toimintaan enintään vuodeksi
- Apurahan suuruus on 50 000–100 000 euroa per hanke.
- Hankkeiden tulee pyrkiä yhteiskunnalliseen vaikuttavuuteen.
- Hankkeiden vaikutusten on kohdistuttava suomalaiseen yhteiskuntaan. Tämän takia hankkeen tekijäryhmässä on oltava mukana suomalainen tekijä tai organisaatio, ja hankkeen sidos- tai kohderyhmien joukossa on oltava myös vähintään yksi suomalainen taho.
- Myönnämme rahoitusta yksityishenkilöille sekä erilaisille työryhmille, tutkimusryhmille, konsortioille, organisaatioille, yhteisöille ja yrityksille. Hakijana toimii aina hankkeen vastuullinen johtaja, joka kirjautuu hakemusjärjestelmään ja laatii hakemuksen.
- Rahoitusta voi hakea enintään vuodeksi. Voimme rahoittaa myös yhteisrahoitteisia hankkeita, joiden jatkon rahoittaa joku toinen rahoittaja.
- Apurahan käyttö tulee aloittaa vuoden 2025 aikana.
- Huom! Vuoden 2024 hausta eteenpäin jo aiemmin tästä rahoituskategoriasta (aiemmin nimellä ”jalkautushanke”) hankerahoitusta Nesslingin säätiöltä saaneet voivat hakea rahoitusta uudestaan. Edellytyksenä on, että edellisen hankkeen loppuraportti on lähetetty ja olemme käsitelleet raportin. Tällaisten hakijoiden kohdalla arvioidaan paitsi uutta hakemusta, myös edellisen Nesslingin säätiön rahoituksella toteutetun hankkeen tai hankkeiden onnistumista. Uusi rahoitushakemus voi koskea kokonaan uutta hanketta tai olla jatkoa jo toteutetulle Nesslingin säätiön rahoittamalle hankkeelle.
Lue lisää toimintahankkeiden rahoituksesta ja ohjeet hakemuksen tekemiseen.
Mitkä ovat rahoituspäätösten keskeiset kriteerit?
Tutkimushankkeet eli väitöskirja- ja postdoc-hankkeet:
- Tutkimuksen kytkös luonnonjärjestelmät turvaavaan kestävyysmurrokseen
- Tutkimuksen tieteellinen taso, omaperäisyys ja uutuusarvo
- Tutkimuksen toteuttamissuunnitelma, aineistot ja menetelmät
- Tutkijan ja mahdollisen tutkimusryhmän tieteellinen laatu ja kyvykkyydet
- Tutkijoiden/tutkimusryhmien/organisaatioiden välinen yhteistyö ja liikkuvuus, mukaan lukien kansainvälinen liikkuvuus
- Tutkimusta tukevat koulutus-, ohjaus- ja tutkimusrakenteet (jos apurahaa haetaan väitöskirjatyöhön)
- Tutkimuksesta viestiminen ja vuorovaikutus sidosryhmien (erityisesti tiedon hyödyntäjien) kanssa
- Tulosten yhteiskunnallinen relevanssi ja skaalautuvuus
- Riskiarvioinnin laatu ja realistisuus
Tutkittuun tietoon pohjautuva toiminta:
- Hankkeen kytkös luonnon järjestelmät turvaavan kestävyysmurroksen edistämiseen
- Hakijan ymmärrys siitä, mikä kestävyysmurrokseen liittyvä tieteellinen tietopohja toimii hankkeen kontekstina ja millä tavoin
- Valittu toteutustapa ja keinojen sopivuus hankkeen tavoitteiden toteuttamiseen
- Suunnitelman realistisuus vuoden pituiseksi hankkeeksi
- Hakijan (yksilö tai ryhmä) hankkeen toteuttamiseen liittyvä osaaminen ja toimintaympäristö
- Riskiarvioinnin laatu ja realistisuus
Mistä saa lisätietoa syksyn 2024 hausta?
Järjestimme syksyn 2024 hausta hakuinfot kesäkuussa. Voit katsoa tallenteet suomen- ja englanninkielisistä infoista alta.
Hakuinfo suomeksi:
Mikäli video ei näy, voit katsoa suomenkielisen hakuinfon YouTubessa tämän linkin kautta.
Hakuinfo englanniksi:
Mikäli video ei näy, voit katsoa englanninkielisen hakuinfon YouTubessa tämän linkin kautta.
Tutustu hankkeisiin, joita olemme rahoittaneet aiemmin
Jos pohdit, sopisiko hankkeesi Nesslingin säätiön rahoitettavaksi, suosittelemme selaamaan hankkeita, joita olemme aiemmin rahoittaneet. Voit suodattaa listaa rahoitusvuoden mukaan tai etsiä hankkeita hakusanoilla. Moni rahoittamamme hanke on esitelty myös blogissamme.
Soita ja kysy soittoaikoina – emme vastaa sähköpostitiedusteluihin
Emme vastaa sähköpostitse saapuneisiin kysymyksiin yleistä rahoitushakua koskien. Voit soittaa hakuaikana apurahakoordinaattori Kristiina Takkiselle tiistaisin klo 14–16 ja muina päivinä klo 15–16. Puhelinaikoja ei järjestetä torstaina 15.8. ja maanantaina 26.8.
Puhelinajat on tarkoitettu erityisesti hakemukseen, hankkeen budjettiin ja muihin käytännön teknisiin ja hallinnollisiin asioihin liittyviin kysymyksiin.
Apurahakoordinaattori Kristiina Takkinen: +358 50 502 7537
Varaa aika henkilökohtaiseen sparraukseen
Tarjoamme henkilökohtaista neuvontaa elokuun puolivälistä alkaen hakuajan päättymiseen saakka. Sparrausaikoja voi varata aikaisintaan 12.8.2024. Sparraus tapahtuu aina puhelimitse niin, että Nesslingin säätiön henkilökunta soittaa hakijalle. Aikoja on saatavilla rajoitetusti, joten pyydämme, että perut varaamasi ajan, jos et pystykään käyttämään sitä. Lue myös etukäteen ohjeet rahoituksen hakemiseen.
Voit varata sparrausajan, kun…
- Haluat keskustella hankkeesta yleisesti ja sen sopivuudesta Nesslingin säätiön rahoitettavaksi. Sparrausajat ovat varattavissa 12.8. klo 8.00 alkaen. Varaa aika tästä.
- Haluat keskustella hakemuksen ja hankkeen viestintä- ja vuorovaikutussuunnitelmasta. Sparrausajat ovat varattavissa 12.8. klo 8.00 alkaen. Varaa aika tästä.
- Olet hakemassa hankerahoitusta toimintaan, joka pohjautuu tutkittuun tietoon ja haluat keskustella hankkeestasi ja hakemuksesta. Sparrausajat ovat varattavissa 12.8. klo 8.00 alkaen. Varaa aika tästä.
Kun varaat sparrausaikaa, päätä etukäteen, mihin yllä mainituista teemoista haluat neuvontaa. Yksi hakija voi varata hakuaikana yhden sparrausajan.
Milloin rahoitetut hankkeet ovat selvillä?
Nesslingin säätiön hallitus päättää apurahojen jaosta asiantuntijalautakunnan esityksen pohjalta. Olemme avanneet koko arviointiprosessimme artikkelissa Miten Nesslingin säätiön rahoittamat hankkeet valitaan?
Julkistamme vuoden 2024 apurahansaajat verkkosivuillamme 18.11. Hakijat saavat tiedon päätöksestä myös sähköpostitse.
Emme anna hakemuspäätöksistä kirjallista palautetta, mutta tarjoamme palautetta puhelimitse erikseen varattavina ajankohtina päätösten julkistamisen jälkeen. Avaamme varauskalenterin palauteajoille verkkosivuillamme samaan aikaan, kun julkistamme rahoituksen saaneet hankkeet.
LISÄYS 5.11.2024: Vuonna 2024 emme valitettavasti resurssisyistä pysty antamaan hakemuksista palautetta. Olemme pahoillamme!