Murros-haku on auki 1.8.–29.8.2025. Ideapapereiden jättö hakuun on parhaillaan käynnissä.
Nesslingin säätiö vauhdittaa luonnon järjestelmät turvaavaa kestävyysmurrosta rahoittamalla tutkimusta ja tutkimukseen pohjautuvaa toimintaa. Vuonna 2025 myönnämme ylimääräiset miljoona euroa Murros-haun kautta hankkeille, jotka tuottavat ymmärrystä, tuoreita näkökulmia ja tutkimuspohjaisia ratkaisuja rakenteellisesta ylikulutuksesta irtautumiseksi.
Irti rakenteellisesta ylikulutuksesta
Kulutamme luonnonvaroja yli maapallon kantokyvyn ja nykyinen kehityssuunta kiihdyttää kulutusta entisestään1. Erityisesti Suomen kaltaisten vauraiden maiden luonnonvarojen kulutus on kaukana kestävästä tasosta. Asukaskohtainen materiaalinkulutus ylittää esimerkiksi Suomessa globaalin kestävyysrajan lähes seitsenkertaisesti2.
Jotta kulutuksemme mahtuisi planeetan rajoihin, on muutoksen mentävä syvälle rakenteisiin.
Tutkimus ja yhteiskunnallinen keskustelu keskittyvät helposti yksilöiden rooliin ylikulutuksessa. Vähemmälle huomiolle on jäänyt yhtäältä yhteiskunnallisten ja taloudellisten rakenteiden rooli ylikulutuksen taustalla, ja toisaalta yhteiskunnille välttämättömän infrastruktuurin ylläpitoon liittyvä rakenteellinen ylikulutus.
Murros-haussa käytetty termi ”rakenteellinen ylikulutus” viittaa kaksoismerkityksessään paitsi nykyisen länsimaisen yhteiskunnan ja talouden rakenteiden ylläpitämään ylikulutuksen tilaan, myös isojen infra- ja rakennushankkeiden tuottamaan ympäristöjalanjälkeen.
Haussa haluamme kiinnittää huomion siihen, miten irtaudumme rakenteellisesta ylikulutuksesta. Kiinnostavia kysymyksiä ovat esimerkiksi: Mitä ovat eri puolilla yhteiskuntaa ylikulutusta tuottavat rakenteet ja miten niiden on muututtava? Millaiset taloudelliset, poliittiset, teknologiset ja yhteiskunnalliset lukkiutumiset ohjaavat kohti ylikuluttamista ja toimivat esteinä kohtuullisuudelle? Millaista poliittista ohjausta tarvittaisiin valtion omaan toimintaan tai muihin yhteiskunnan isoihin toimijoihin?
Murros-hausta rahoitetaan kaksi kaksivuotista hanketta. Etsimme monitieteisiä hankkeita, jotka tuottavat nykyistä syvempää ymmärrystä, tuoreita näkökulmia ja tutkimuspohjaisia ratkaisuja rakenteellisesta ylikulutuksesta irtautumiseksi. Myönnettävä miljoona euroa jaetaan kahden rahoitettavan hankkeen kesken. Hankkeiden vaikutusten on kohdistuttava suomalaiseen yhteiskuntaan ja hankkeiden suorituspaikkana on oltava suomalainen tutkimusorganisaatio.
Murros-haku järjestetään 11.8.–29.8.2025 yhtä aikaa Nesslingin säätiön yleisen rahoitushaun kanssa.
Tehtävänanto hankkeille
Etsimme haussa monitieteisiä hankkeita, jotka tuottavat nykyistä syvempää ymmärrystä, tuoreita näkökulmia ja tutkimuspohjaisia ratkaisuja rakenteellisesta ylikulutuksesta irtautumiseksi. Odotamme, että hankkeet rakentuvat parhaalle käytettävissä olevalle tiedolle, jota täydennetään hankkeen puitteissa. Tämän tietopohjan avulla hankkeet tuottavat käytännön ratkaisuja, joita myös toimeenpannaan hankkeen aikana.
Valittavana on kaksi teemaa, jotka hakija voi myös halutessaan yhdistää. Rahoitamme kaksi parhaaksi arvioitavaa hanketta riippumatta niiden teemasta. Teemat ovat:
- länsimaisen yhteiskunnan ja talouden rakenteet ylikulutuksen taustalla
- ylikulutus isoissa infra- ja rakennushankkeissa
Hankkeen toteuttajissa täytyy olla mukana vähintään kolmen eri alan tutkijoita tai asiantuntijoita. Eri alojen asiantuntijat voivat tulla saman organisaation sisältä.
Lisäksi hankkeessa täytyy olla mukana niin sanottuja tiedon hyödyntäjiä. Heille ei tyypillisesti haeta hankkeen puitteissa rahoitusta, mutta hakemukseen on liitettävä mukaan aiesopimus ja kuvaus tehtävästä yhteistyöstä.
Hankkeen kesto on kaksi vuotta.
Hausta rahoitetaan kaksi hanketta, joiden yhteistyötä Nesslingin säätiö fasilitoi ja tukee hankkeiden ollessa käynnissä. Yhteistyö voi olla esimerkiksi tiedon ja resurssien jakamista tai yhteistä viestintää ja vaikuttamistyötä. Hankkeet sitoutuvat yhteistyöhön jo hakuvaiheessa.
Murros-haun aikataulu
Murros-haku on auki yhtä aikaa Nesslingin säätiön yleisen rahoitushaun kanssa 11.8.–29.8.2025. Rahoitusta haetaan Nesslink-järjestelmässä. Hakulomake aukeaa järjestelmään 11.8.
Hakijoiden on mahdollista jättää hakuun ideapaperi 5.2.–27.4.2025. Ideapaperin jättäneet hakijat saavat siitä palautteen, jota voi hyödyntää varsinaisen hakemuksen tekemisessä. Palautteen antavat Nesslingin säätiön asiantuntijat puhelimitse. Palauteaikoja voi varata aikavälille 8.5.–16.6.2025.
Ideapaperi jätetään Nesslink-järjestelmässä ja vain määräaikaan mennessä saapuneet ideapaperit huomioidaan. Ideapaperin palauttamisen jälkeen saat sähköpostiisi linkin, josta pääset varaamaan palauteajan.
Huom! Ideapaperi on vapaaehtoinen osa hakuprosessia eikä sitä arvostella. Ideapaperi ei ole muodollinen edellytys rahoituksen hakemiselle tai saamiselle. Ideapaperin ja siitä saatavan palautteen on tarkoitus auttaa hakijoita tekemään parhaita mahdollisia hakemuksia.
Rahoitetut hankkeet ovat tiedossa marraskuussa 2025.
Ketkä voivat hakea rahoitusta
Rahoitusta voivat hakea suomalaiset tutkimusorganisaatiot. Hankkeessa voi olla mukana useita osatoteuttajia. Hakemuksen jättää hankkeen vastuullinen johtaja, joka edustaa päähakijana toimivaa tutkimusorganisaatiota.
Hankkeen vastuullisella johtajalla täytyy olla tohtorintutkinto ja dosentin arvo tai dosentin arvoa vastaava kokemus tutkijana. Mikäli hankkeen vastuullinen johtaja on professori, emme myönnä rahoitusta johtajan palkkakuluihin. Mikäli vastuullinen johtaja on dosentti tai hänellä on sitä vastaava kokemus tutkijana, voimme myöntää rahoitusta johtajan palkkakuluihin. Palkkataso määritellään tässä tapauksessa hakemuksessa Yliopistojen palkkausjärjestelmän mukaisesti.
Vastuullinen johtaja voi olla mukana vain yhdessä hakuun jätetyssä hakemuksessa, eli siinä hakemuksessa, jossa on vastuullisena johtajana.
Nesslingin säätiö maksaa koko rahoituksen päätoteuttajaorganisaatiolle, joka vastaa rahoituksen jakamisesta eteenpäin osatoteuttajille. Päätoteuttaja vastaa hankkeen toteuttamisesta ja kulukirjanpidosta, sekä näiden raportoimisesta Nesslingin säätiölle ja hankkeen muille osapuolille ja muille mahdollisesti tarvittaville tahoille.
Osatoteuttajat voivat olla organisaatioita kuten yliopisto, tutkimuslaitos, yhdistys, osuuskunta, kunta, säätiö tai yritys tai freelancer. Osatoteuttajat voivat olla myös muita kuin suomalaisia toimijoita.
Hankehakemukseen liitetään aiesopimus hankkeen toteuttajilta. Mikäli hanke saa rahoituksen, päätoteuttaja tekee itse vapaamuotoisen kirjallisen yhteistyösopimuksen osatoteuttajien kanssa.
Rahoitusta voi hakea, mikäli hakijalla on käynnissä loppusuoralla oleva Nesslingin säätiön rahoittama hanke. Nykyisen Nesslingin säätiön rahoittaman hankkeen täytyy kuitenkin olla päättynyt siinä vaiheessa, kun hakija alkaa saada rahoitusta Murros-hausta.
Murros-haku on auki samaan aikaan Nesslingin säätiön yleisen rahoitushaun kanssa. Sama taho/henkilö voi hakea rahoitusta Murros-haussa ja yleisessä rahoitushaussa toimintahankkeelle, mutta voi toimia vastuullisena johtajana tai päätoteuttajana vain yhdessä näistä hakemuksista. Yleisessä haussa väitöskirja- tai postdoc-rahoitusta hakeva ei voi olla mukana hankkeessa, jolle haetaan rahoitusta Murros-haussa.
Hankkeen budjetti ja kesto
Murros-haussa on jaossa miljoona euroa ja siitä rahoitetaan kaksi kaksivuotista hanketta. Nesslingin säätiön osuus haettavan hankkeen budjetista on maksimissaan 500 000 euroa. Hanke voi saada lisärahoitusta muualta. Hakijan on kuvattava hakemuksessa hankkeen kokonaisrahoitussuunnitelma ja eriteltävä selvästi se, mikä osa hankkeesta toteutetaan Nesslingin säätiön rahoituksella.
Päätoteuttajana toimivalle tutkimusorganisaatiolle haettava ja maksettava yleiskustannusosuus voi olla maksimissaan 15 prosenttia hankkeen kaikista kuluista. Kokonaisuudessaan haettava summa voi olla maksimissaan 500 000 euroa sisältäen yleiskustannusosuuden.
Haettavan hankkeen kesto on kaksi vuotta eikä lyhyempää toteutusaikaa voi hakea. Hankkeen tulee alkaa myöntöä seuraavan kalenterivuoden aikana (1.12.2026 mennessä).
Hankkeen arviointi
Murros-hakuun saapuvat hakemukset arvioi ulkopuolinen nelihenkinen asiantuntijalautakunta. Arvioitsijoiden nimet eivät ole julkisia. Kaikki arvioitsijat lukevat kaikki saapuneet hakemukset ja arvioivat ja pisteyttävät ne. Tämän jälkeen arvioitsijat kokoontuvat arviointikokoukseen tekemään yhteisen ehdotuksensa rahoitettavista hankkeista. Nesslingin säätiön hallituksen jäsenistä koostuva tutkimusvaliokunta tutustuu ehdotuksiin ja tekee sen pohjalta esityksen koko hallitukselle hyväksyttäväksi rahoitettavista hankkeista.
Murros-hankkeiden keskeiset arviointikriteerit ovat:
- Hankkeen kytkös rakenteelliseen ylikulutukseen
- Monitieteisyyden toteuttaminen hankkeessa
- Hankkeen tieteellinen taso, omaperäisyys ja uutuusarvo
- Tutkimuksen toteuttamissuunnitelma, aineistot ja menetelmät
- Viestinnän ja vuorovaikutuksen toteuttamissuunnitelma ja menetelmät
- Tiedon hyödyntäjien rooli hankkeessa
- Tulosten yhteiskunnallinen relevanssi ja skaalautuvuus
- Riskiarvioinnin laatu ja realistisuus
Näin rahoitusta haetaan
Murros-haku on auki yhtä aikaa Nesslingin säätiön yleisen rahoitushaun kanssa 11.8.–29.8.2025. Rahoitusta haetaan Nesslink-järjestelmässä. Hakulomake aukeaa järjestelmään 11.8.
Ideapaperi ja varsinainen hakemus täytetään ja lähetetään apurahajärjestelmä Nesslinkissä. Hyväksymme vain määräaikaan mennessä Nesslinkin kautta saapuneet ideapaperit ja hakemukset.
Hakemuksen täyttää ja lähettää hankkeen vastuullinen johtaja. Ohjeet varsinaisen hakemuksen täyttämiseen julkaistaan kesäkuussa.
Lisätietoja
Olemme koonneet Murros-hausta usein kysyttyjä kysymyksiä UKK-sivulle. Tarkista ensin, löytyisikö kysymykseesi vastaus sieltä.
Vastaamme Murros-hakua koskeviin kyselyihin sähköpostitse osoitteessa . Pyrimme vastaamaan kahden arkipäivän kuluessa.
Järjestämme infotilaisuudet Nesslingin säätiön syksyn rahoitushauista 16. ja 17.6. Tiedotamme hakuinfoista verkkosivuillamme ja muissa kanavissamme kevään aikana.