Vaikuttavaa ympäristötutkimusta tukemassa – apurahahaku aukeaa!

Maj ja Tor Nesslingin Säätiön tarkoituksena on sääntöjensä mukaisesti: ”edistää teknistä ja luonnontieteellistä tutkimusta veden ja ilman saastumisen välittömäksi ja välilliseksi ehkäisemiseksi, saastuneiden vesistöjen puhdistusmenetelmien aikaansaamiseksi sekä muunkin ympäristönsuojelun kehittämiseksi”. Tätä tarkoitusta säätiö toteuttaa tukemalla laajasti ympäristönsuojeluun liittyvää tieteellistä tutkimusta sekä tutkimustuloksista tiedottamista.

Koska ympäristönsuojelu elää ajassa, myös säätiömme on elettävä ajassa. Ympäristönsuojelu on muuttunut säätiön 40 vuoden olemassaolon aikana radikaalisti. Paikallisista ympäristöongelmista on loikattu globaaliin mittakaavaan, ja ratkaistavanamme on nyt koko ihmiskuntaa haastavia ongelmia.  Elinympäristöjen katoaminen, ilmastonmuutos, luonnonvarojen kestämätön käyttö, luonnon monimuotoisuuden väheneminen ja ekosysteemipalvelujen heikentyminen ovat toisiinsa kytkeytyneitä ongelmia, joihin tarvitaan nopeasti ratkaisuja.

Vaikuttaaksemme ympäristönsuojelun edistämiseen, on säätiömme rahoitus keskittynyt viime vuosina erityisesti ratkaisukeskeisen tutkimuksen rahoittamiseen. Tukemamme tutkimus ei enää ole, kuten säätiömme säännöissä mainitaan, pelkästään luonnontieteellistä tai teknistä. Ympäristönsuojelua edistävissä ratkaisuissa on huomioitava luonnontieteellisen ja teknisen näkökulman lisäksi myös yhteiskunnallinen näkökulma. Tämän vuoksi vuoden 2015 haussa olemme luokitelleet tukemamme tutkimusalat uudestaan. Uudet luokitukset löydät päivitetyistä apurahan kriteereistä.

Vuonna 2014 jaettiin ympäristönsuojelua edistävälle tutkimukselle sekä tutkimustiedon välittämiselle yli
2,5 miljoonaa euroa.

Nessling_infograffa_rahat

 

Vuonna 2014 saapuneiden hakemusten lukumäärät ja apurahaa saaneet hankkeet tutkimusaloittain näkyvät alla olevassa graafissa. Suurin osa hakemuksista tuli vuonna 2014 luonnontieteen aloilta, erityisesti maa- ja vesiekosysteemien tutkimushankkeilta.   Uudessa haussa säätiö kannustaa myös yhteiskunta-, talous- ja oikeustieteilijöitä hakemaan rahoitusta. Säätiö rahoittaa myös tieteenalojen rajapinnoilta tai välimaastosta löytyviä uudenlaisia, rahoitettavaksi sopivia tutkimus- ja yhteistyöavauksia.

Nessling_infograffa_haut

 

Apurahan kriteereinä vuonna 2014 toimivat erityisesti tutkimuksen tieteellinen taso, tutkimuksen innovatiivisuus ja tutkimuksen ratkaisukeskeisyys sekä sovellettavuus ympäristönsuojeluun.  Jotta ratkaisut saadaan käytäntöön, pitää tulokset saattaa tiedon käyttäjien eli kansalaisten, päättäjien ja muiden ratkaisuntekijöiden tietoisuuteen. Senpä vuoksi säätiömme kokee tässä ajassa keskeisenä ympäristötiedon viestimisen ja tutkijoiden osallistumisen julkiseen keskusteluun.

Vuoden 2015 haussa Nesslingin Säätiö kiinnittää huomiota erityisesti hakemusten viestintä- ja vuorovaikutussuunnitelmiin. Hakemuksessa toivotaan siis jo suunnitelmaa siitä, keiden tahojen kanssa tehdään yhteistyötä, kenen pitäisi tietää tutkimuksesta ja mitä keinoja hankeviestintään käytetään. Kaskas Median laatima yhteenveto ”Viisi vinkkiä vaikuttavaan tutkimusviestintään” kertaa hanke- ja tiedeviestinnässä keskeisiä asioita.

Yksi tapa välittää eteenpäin tietoa ympäristötutkimuksesta on vuosittain ilmestyvä katsaus, jossa esitellään Nesslingin Säätiön rahoittamia hankkeita, jotka saatiin päätökseen edeltäneen vuoden aikana. Kuvaukset hankkeiden tavoitteista ja tuloksista sekä niiden sovellettavuudesta ympäristönsuojeluun on koottu hankkeiden säätiölle toimittamista raporteista. Lue katsaus vuonna 2014 päättyneistä hankkeista ja niiden löytämistä ratkaisuista juuri ilmestyneestä raportistamme!

Miten sinä haluat vaikuttaa ympäristöömme? Kerro meille ja hae meiltä apurahaa. Sitä ennen tutustu huolella apurahan kriteereihin sekä apurahaohjeisiin. Apurahahaku on auki 10.8.-11.9.2015.

Tehdään yhdessä ympäristötutkimus näkyväksi!

Minttu Jaakkola

Minttu Jaakkola, minttu.jaakkola (at) nessling.fi

Kirjoittaja on Nesslingin Säätiön tutkimuspäällikkö, joka vastaa ilolla ympäristötutkimukseen ja apuraha-asioihin liittyviin kysymyksiin!

Tilaa uutiskirjeemme

Tilaamalla uutiskirjeemme pysyt ajantasalla ja saat uusimmat artikkelit suoraan sähköpostiisi.






Lisää aiheesta