Tätä ratkaisen: Xavier Hildén aikoo skeitata Helsingistä Norjaan ympäristön puolesta

Xavier Hildén polki viime kesänä Alepa-fillarilla Helsingistä Nuorgamiin. Nyt hän pistää paremmaksi ja aikoo skeitata Norjaan. Tempauksillaan Hildén haluaa nostaa tietoisuutta ympäristön tilasta ja erityisesti roskaamisesta. Hildén haluaa vaikuttaa erityisesti nuoriin, joten koko matka tallentuu sosiaaliseen mediaan. Nesslingin Säätiö tuki Hildénin matkaa ostamalla dokumentoinnin avuksi kameran ja dronen.

Luonto on aina ollut tärkeä Xavier Hildénille, 26, mutta roskaamiseen hän heräsi vasta pari vuotta sitten.

“Lenkkeilin Munkkiniemessä joka päivä saman reitin ja keräilin samalla roskia pois. Seuraavana päivänä roskat olivat ilmestyneet takaisin. Aloin pohtimaan, voisiko roskaamiseen jotenkin puuttua tai tehdä siitä numeron.”

Ajatus kypsyi. Hildén ei ollut koskaan käynyt pohjoisessa mutta oli kiinnostunut näkemään sen ainutlaatuisen luonnon. Suomen päästä päähän pyöräileminen kiinnosti, mutta hän halusi erottautua tavallisista maantiepyöräilijöistä. Siispä Hildén kinusi kesäkuussa 2017 HSL:ltä Alepa-fillarin kesäksi lainaan.

“Jouduin taluttamaan ylämäet ja polkemaan Suomen päästä päähän pyörän kakkosvaihteella. Kolmonen oli maantieajossa liian raskas ja ykkösellä polkeminen vasta mahdotonta olikin”, Hildén kertoo.

Matka oli kuitenkin sen arvoinen. Pohjoisen luonto teki Hildéniin lähtemättömän vaikutuksen.

“On aika uskomaton fiilis seistä yksin keskellä porolaumaa keskellä ei mitään.”

Hildén ei tee tämän kesän reissuakaan itselleen helpoksi. Kulkuvälineenä on skeittilauta.

“Haluan tehdä koko reissun viime vuotta paremmin. Viime kesänä otin matkan varrelta noin 15 000 videoklippiä Instagramiini, mutta puhelimeni hajosi vähän matkan jälkeen ja kaikki videot hävisivät. Nyt dokumentoin ja tallennan kaiken paremmin videokameralla ja dronella”, Hildén kertoo.

Hildén haaveilee, että saisi perustettua reissun päältä videoblogin, mutta skeitin päältä tubettaminen voi muodostua ongelmaksi.

“Katsotaan, miten käy. Viime kesänä nukuin välillä bussipysäkillä, välillä sain sponsoroidun hotellihuoneen, välillä ihmiset kutsuivat minut kotiinsa. Jos pääsen sisälle nukkumaan ja internetin ääreen, onnistuu vlogin pitäminenkin.”

Itseopetellut luonnonsuojelija

Ekologisuus on Hildénille elämäntapa. Hän on esimerkiksi valmistautunut kesän matkaan syömällä lähinnä hävikkiin menossa olevaa vegaanista ruokaa.

Hildén lähtee matkaan kesäkuun alussa ja on suunnitellut viettävänsä skeitin selässä pari kuukautta. Liian tiukkaa tahtia hän ei halua itselleen asettaa.

“En halua porhaltaa kauniiden paikkojen ohi. Haluan dokumentoida kauniin luonnon, ihmiset ja ne fiilikset, joita matkalla kohtaan.”

Hän aikoo noudatella samaa reittiä kuin viime kesänä. Suurin syy siihen on hänen matkan varrella tapaamansa ihmiset.

“Haluan tavata näitä ihmisiä uudestaan, mutta haluan myös tutustua uusiin. Kaikkein parasta on, kun joku tulee kertomaan, että hänen ajattelutapansa on muuttunut tai että joku on alkanut keräämään roskia minun innoittamanani”.

Hildén on jo pitkään halunnut työskennellä luonnonsuojelun parissa. Se ei kuitenkaan ole helppoa.

“En ole korkeakoulutettu, joten minua ei ole otettu tosissaan monissa paikoissa ennen kuin aloin itse tehdä tempauksia. Nyt minua pyydetään puhumaan paikkoihin, joihin en ennen päässyt.”

Hildénin iso viesti nuorille onkin, että omaa juttua tekemällä ja hauskaa pitämällä voi saada paljon aikaiseksi.

“Minäkin loin itse oman tapani tehdä sitä, mihin uskon. Ja nyt pääsen skeittaamaan Suomen läpi Norjaan.”

 

Nesslingin Säätiön ympäristölähettilään matkaa voi seurata Xavier Hildénin sosiaalisen median kanavista: Instagramissa @xavierhilden ja Facebookissa facebook.com/suomenluonnonpuolesta

 

Tilaa uutiskirjeemme

Tilaamalla uutiskirjeemme pysyt ajantasalla ja saat uusimmat artikkelit suoraan sähköpostiisi.


Lisää aiheesta