Tältä sivulta löydät usein kysyttyjä kysymyksiä Murros-hausta. Mikäli et löydä vastausta kysymykseesi, voit olla meihin yhteydessä sähköpostitse: .
Milloin Murros-haku on auki?
Murros-haku on auki yhtä aikaa Nesslingin säätiön yleisen rahoitushaun kanssa 11.8.–29.8.2025. Rahoitusta haetaan Nesslink-järjestelmässä. Hakulomake aukeaa järjestelmään 11.8.
Kuka rahoitusta voi hakea?
Rahoitusta voivat hakea suomalaiset tutkimusorganisaatiot. Hankkeessa voi olla mukana useita osatoteuttajia. Hakemuksen jättää hankkeen vastuullinen johtaja, joka edustaa päähakijana toimivaa tutkimusorganisaatiota.
Rahoitusta voivat hakea suomalaiset tutkimusorganisaatiot. Miten ”tutkimusorganisaatio” määritellään?
Tutkimusorganisaatioita ovat yliopistot ja valtion tutkimuslaitokset. Tutkimusorganisaatioita voivat olla myös esimerkiksi rekisteröidyt yhdistykset, yhteiskunnalliset yritykset tai ajatushautomot, joiden säännöissä tutkimus on määritelty organisaatiolle toimintamuodoksi, tai joilla on pitkää ja vakiintunutta tutkimustoimintaa.
Voiko sama henkilö hakea vuonna 2025 rahoitusta yleisessä rahoitushaussa ja Murros-haussa?
Murros-haku on auki samaan aikaan Nesslingin säätiön yleisen rahoitushaun kanssa. Sama taho/henkilö voi hakea rahoitusta Murros-haussa ja yleisessä rahoitushaussa toimintahankkeelle, mutta voi toimia vastuullisena johtajana tai päätoteuttajana vain yhdessä näistä hakemuksista. Yleisessä haussa väitöskirja- tai postdoc-rahoitusta hakeva ei voi olla mukana hankkeessa, jolle haetaan rahoitusta Murros-haussa.
Voiko sama henkilö olla hakijana kahdessa eri Murros-hakemuksessa?
Sama henkilö voi olla mukana useammassa Murros-hakuun jätetyssä hakemuksessa. Poikkeuksena on vastuullinen johtaja: hankkeen vastuulliseksi johtajaksi nimetty henkilö voi olla mukana vain yhdessä hakemuksessa, eli siinä hakemuksessa, johon hänet on nimetty vastuulliseksi.
Voiko hankeideasta saada palautetta ennen hakemuksen jättämistä?
Hankeideasta voi saada palautetta ennen hakemuksen jättämistä, jos lähettää ideapaperin 27.4. mennessä. Palaute annetaan ideapaperin pohjalta.
Onko ideapaperi pakollinen osa hakuprosessia?
Ei. Ideapaperi on vapaaehtoinen osa hakuprosessia eikä sitä arvostella. Ideapaperi ei ole muodollinen edellytys rahoituksen hakemiselle tai saamiselle. Ideapaperin ja siitä saatavan palautteen on tarkoitus auttaa hakijoita tekemään parhaita mahdollisia hakemuksia.
Voiko hakea vuoden pituista hanketta?
Ei. Haettavan hankkeen kesto on kaksi vuotta eikä lyhyempää toteutusaikaa voi hakea.
Kuinka paljon rahoitusta hankkeelle myönnetään?
Rahoitusta voi hakea maksimissaan 500 000 euron hankkeelle sisältäen yleiskustannusosuuden.
Voiko hankkeelle hakea yleiskustannusosuutta?
Päätoteuttajana toimivalle tutkimusorganisaatiolle haettava ja maksettava yleiskustannusosuus voi olla maksimissaan 15 prosenttia hankkeen kaikista kuluista. Kokonaisuudessaan hankkeelle haettava summa voi olla maksimissaan 500 000 euroa sisältäen yleiskustannusosuuden.
Esimerkiksi:
Hankkeen toimintakulut ovat 434 500 euroa. Tästä 15 prosenttia on 65 175 euroa, eli maksimissaan sen verran on mahdollista hakea yleiskustannuksia. Hankkeen kokonaiskulut ovat tällöin 499 675 euroa.
Onko haussa omarahoitusvaatimuksia?
Ei.
Voiko hanke saada rahoitusta myös muualta?
Kyllä voi. Hankkeen kokonaisrahoitussuunnitelma on esitettävä hankehakemuksessa. Nesslingin säätiön osuus hankkeesta on maksimissaan 500 000 euroa sisältäen yleiskustannusosuuden.
Voinko hakea Murros-hausta rahoitusta, jos saan jo Nesslingin säätiöltä rahoitusta?
Rahoitusta voi hakea, mikäli hakijalla on käynnissä loppusuoralla oleva Nesslingin säätiön rahoittama hanke. Nykyisen Nesslingin säätiön rahoittaman hankkeen täytyy kuitenkin olla päättynyt siinä vaiheessa, kun hakija alkaa saada rahoitusta Murros-hausta.
Jos hakijana on yliopisto, voiko yliopisto maksaa hankkeen tutkijoille, joilla ei jo ole kyseiseen yliopistoon työsuhdetta, palkkaa tai apurahaa?
Murros-haussa päähakijana täytyy toimia suomalainen tutkimusorganisaatio, esimerkiksi yliopisto. Nesslingin säätiö maksaa koko rahoituksen päätoteuttajaorganisaatiolle, joka vastaa rahoituksen jakamisesta eteenpäin osatoteuttajille. Oman yliopiston tai muun tutkimusorganisaation hallinnolliset käytännöt tähän on varmistettava suoraan kyseisestä organisaatiosta.
Miksi Murros-haussa rahoitetaan vain kaksi hanketta? Miksei voisi jakaa useammalle taholle pienempiä potteja?
Murros-haku on Nesslingin säätiön ylimääräinen rahoitushaku, joka täydentää rahoitusinstrumenttejamme. Halusimme luoda rahoitusinstrumentin nimenomaan isommille hankkeille, koska sellainen puuttui. Pienemmät, maksimissaan 100 000 euron hankkeet voivat hakea yleisessä rahoitushaussamme hankerahoitusta toimintaan, joka pohjautuu tutkittuun tietoon. Näiden ns. toimintahankkeiden on edistettävä luonnonjärjestelmät turvaavaa kestävyysmurrosta, joten myös niiden teema voi liittyä rakenteelliseen ylikulutukseen.
Voiko haussa hakea palkkakustannusten lisäksi apurahoja?
Murros-haussa ei valitettavasti ole mahdollista hakea apurahoja, ainoastaan palkkakustannuksia.
Hakukriteerit määrittelevät, että professoreille ei voida maksaa palkkakustannuksia. Koskeeko tämä myös apulaisprofessoreja?
Hankkeen vastuullisen johtajan palkkakuluihin voidaan myöntää rahoitusta kaikille muille kuin professoreille. Tämä tarkoittaa, että myös apulaisprofessoreille voidaan myöntää rahoitusta palkkakuluihin.