Nesslingin Säätiön vuoden 2021 apurahahaussa myönnettiin apurahaa yhteensä 24:lle hankkeelle. Uudet apurahansaajamme Johannes Roviomaa, Vilma Rimpelä, RARE Media ja Arktinen keskus ovat yhdistäneet voimansa luodakseen jotain aidosti nuoria puhuttelevaa.
Lue myös Long Xien ja Anni Orolan haastattelut.
Vilma Rimpelä ja Johannes Roviomaa. Kuvat: Eeva Murtolahti
Mitä teette ja miksi?
Johannes Roviomaa: ”Aiomme tehdä dokumenttielokuvan ja vaikuttavuuskampanjan, joka käsittelee arktisia painajaisia ja unelmia.
Kanadalaista arktista tutkimusmatkailija Vilhjalmur Stefanssonia (1879-1962) lainatakseni ”Arktiseen alueeseen liittyy kahdenlaisia ongelmia: kuviteltuja ja todellisia. Näistä kahdesta kuvitellut ovat todellisempia.”
Haluamme uskoa, että kaikki nuo kuvitelmat eivät ole ladattu täyteen painajaisia, surua, ahdistusta ja toivottomuutta.
Asuin seitsemän kuukautta Rovaniemellä, jossa päädyin vierailevaksi tutkijaksi Arktiseen keskukseen. Ymmärsin, että valtavan tärkeä arktinen tutkimus, jota Suomessa tehdään, ei välttämättä tavoita riittävästi ihmisiä, erityisesti nuoria.
Rare Media puolestaan puhuu nuorten kielellä, joten päätin ottaa heihin yhteyttä. Minulle on tärkeää, että saamme samalla ovenavauksella mahdollisuuden myös kehittyä ja etsiä uusia kerronnan ja olemisen tapoja. Toivomme, että Arktisen keskuksen monitieteellinen työ nousee myös paremmin hankkeen kautta esiin.”
Vilma Rimpelä: ”Johannes otti meihin yhteyttä ja ehdotti, josko kehiteltäisiin jotain yhdessä. Syntyi kunnianhimoinen ajatus dokumenttielokuvasta ja vaikuttavuuskampanjasta. Kokonaisuudessa toisensa löytävät Arktisen keskuksen kovan tason tutkimustieto, Johanneksen journalistinen ja käsikirjoituksellinen visio ja Raren taito muotoilla sisältöä nuorta yleisöä inspiroivaan formaattiin. Projektissa on maailman muuttamisen ainekset ja olemme todella innoissamme, että Nesslingin Säätiö haluaa lähteä tukemaan sitä.
Hankkeessa on käsikirjoittaja Johannes Roviomaan ja Rare Median lisäksi mukana Arktinen keskus.”
Miten hankkeenne muuttaa maailmaa?
Johannes: ”Toivomme, että projektimme avaa uudenlaisia näkökulmia Arktikseen ja herättää toivon kipinän. Haluamme tavoittaa mahdollisimman laajan yleisön, sillä maailma ei kuulu pelkästään nykyisille sukupolville, vaan myös heille, jotka ovat jo kuolleet ja heille, jotka tulevat meidän jälkeemme. Ja tämä koskee kaikkea elollista.
Painotamme työssämme kuitenkin nuoria ja tulevia sukupolvia, koska he joutuvat kohtaamaan tulevaisuuden, joka muuttuu yhä vaikeammin ennustettavaksi.”
Vilma: ”Tutkimukset osoittavat, että tieto ja tiedon välittäminen on yksi tehokkaimmista tavoista edistää kestävää kehitystä. Toivomme, että projekti lisää nuoren yleisön tietoisuutta Arktisen asioista, mutta myös inspiroi heitä olemaan mukana maailman muuttamisessa. Ratkaisukeskeisyys on hyvin tärkeässä roolissa niin dokumenttielokuvassa kuin vaikuttavuuskampanjassakin.”
Miksi juuri dokumenttielokuva?
Johannes: ”Haluamme yhdistellä tiedettä ja taidetta koko elämän voimalla. Uskomme, että dokumenttielokuva on erinomainen ”sisäänheittotuote” Arktikseen. Aiomme elokuvan lisäksi toteuttaa vaikuttavuuskampanjan, johon sisältyy somesisältöjä, näyttelyitä ja keskustelutilaisuuksia.
Tavoitteemme on dokumentin ja vaikuttavuuskampanjan avulla kutsua yhteen erilaisia ihmisiä, joilla on kuitenkin yksi ja sama tavoite: suojella arktista aluetta, luontoa, ihmisiä ja koko ekosysteemiä, jonka saumaton osa olemme.”
Vilma: ”Kuva kertoo enemmän kuin tuhat sanaa, liikkuva kuva vielä enemmän. Haluamme herättää Arktiksen eloon katsojassa audiovisuaalisen tarinankerronnan keinoin, koska se on tapa, jolla erityisesti nuoret tällä hetkellä kuluttavat mediaa. Olemme myös Raren porukalla jo pitkään unelmoineet pidemmän dokumenttielokuvan tekemisestä ja nyt meillä on siihen vihdoin mahdollisuus!”
Kuva: Eeva Murtolahti