Huhtikuisena maanantaina Nessling Nestistä voi bongata kasan kaivostutkijoita, toimittajan tai ruokamysteerin ratkojan. Työtila yhdistää eri alojen osaajia ja tuulettaa ajatuksia.
Tutkijoiden työtila Nessling Nest on saanut ensimmäiset asukkaansa, jotka kaikki ratkovat ympäristöhaasteita. Nestissä työskentelee esimerkiksi mikrobiologian tohtori, arkkitehti, sosiologi, tekniikan tohtori, kansainvälisen politiikan tutkija ja oikeustieteilijä.
Nyt osa asukkaista kertoo työstään ja elämästä Nestissä. Miten ympäristöhaasteita tilassa ratkotaan?
kaivostutkijoiden ajatuksia louhimassa
Maija Lassila (edessä vasemmalla), Laura Matkala, Anna Karjalainen, Piippa Wäli, Uzair Khan ja Sonja Kivinen kokoontuivat Nestiin tutustumaan.
Nessling Nestin Aulassa on käynnissä tapaaminen, jota voisi kuvailla Nestin toiminnan sydämeksi. Säätiö toivoo tilan ennen kaikkea mahdollistavan kohtaamisia ja ajatusten vaihtoa. Käynnissä olevan tapaamisen moottorina toimii kasviekologiaa tutkiva Piippa Wäli, joka saa rahoitusta Nesslingin Säätiöltä. Hän tutkii, miten luonnonheiniä ja niiden mikrobeja voidaan hyödyntää kaivostoiminnan saastuttaman maaperän puhdistamisessa. Rahoituspäätöksestä kuultuaan hän huomasi, että ei ole ainoa Nesslingin tutkija, jonka tutkimus liittyy kaivoksiin.
Oivalluksen tuloksena seitsemän eri alan tutkijaa, joiden tutkimuskohteena kaivokset on, kerääntyi Nestin Aulaan tutustumaan toisiinsa ja kertomaan toisilleen työstään. Heidän toiveenaan on tehdä tulevaisuudessa yhteistyötä.
“Juuri tällaisia kohtaamisia toivoimme Nestin luovan, kun teimme päätöksen avata tilan. Kun erilaisilla ihmisillä on paikka kohdata, syntyy uutta”, kuvaa säätiön tutkimuspäällikkö Minttu Jaakkola.
Ruokamysteeri ratkeaa
Kielo-huone toimii Mari Koistisen työhuoneena.
Mari Koistisen tietokoneen työpöydällä lepää tällä hetkellä kirja, joka iskee hampaansa ruokaan. Ruokamysteerit-kirja ilmestyy ensi vuoden alussa. Kirjassa pureudutaan ruuan eettisyyteen ja ekologiaan, mutta ei unohdeta, että ruuan pitää olla ravitsevaa. Koistisen ajatuksissa ovat viime aikoina vilisseet niin nyhtökaura, hyönteisravinto kuin mahdollisuudet hyödyntää levää naudan tai ihmisen ravintona.
“Minusta olisi hienoa keksiä termi kuvaamaan ilmastoystävällistä syömistä. Siihen kuuluu niin paljon muutakin kuin lihan syönnin lopettaminen tai vähentäminen. Lihan korvaaminen esimerkiksi maitotuotteita on ilmastolle ihan yhtä haitallista kuin lihan syöminen”, Koistinen sanoo.
Hän on työskennellyt Nestissä puolitoista kuukautta. Parasta on hänen mukaansa kiinnostava porukka, jonka kanssa hän jakaa tilan. Erityisen mielenkiintoisia ovat olleet säännölliset aamiaishetket, jolloin tilassa työskentelevät kertovat vuorollaan työstään.
“Oma vuoroni on seuraavaksi. Muut olivat kovin kiinnostuneita hyönteisravinnosta, joten lupasin organisoida heille maistiaisia aamupalalle”, Koistinen hymyilee.
Katso hyönteisaamiaisen tunnelmia tästä.
Tietokirja laajeni väitöskirjaprojektiksi
Pasi Toiviainen tykkää työskennellä Nestin rauhassa.
Pasi Toiviainen edistää Nestissä kahta projektia yhtä aikaa. Projekteja yhdistää sama aihe, ekologinen rakentaminen. Toiviainen alkoi kirjoittaa aiheesta tietokirjaa, mutta huomasi, että alan historiakirjoitus oli pahasti puutteellista ja sekavaa. Niinpä historiaa piti alkaa selvittää itse.
“Ekologisen arkkitehtuurin historiaa on tutkittu huonosti, joten hakeuduin jatko-opiskelijaksi tekemään väitöskirjaa aiheesta. Nyt väitöskirja- ja tietokirjaprojektini etenevät rinnakkain”, Toiviainen kertoo.
Hän on aiemmin kirjoittanut paljon kahviloissa. Pidemmän päälle kahviloiden häly kävi rasittavaksi, joten Nestin rauha tuntuu miellyttävältä. Toiviainen on esimerkiksi vuonna 2007 kirjoittanut kirjan Ilmastonmuutos. Nyt.
Aihe vaivaa yhä.
“Ilmastokriisi on niin syvällinen, että se vaatii ihmisiltä ja koko yhteiskunnalta arvojen ja asenteen muutoksen. En usko, että kriisi ratkeaa vain teknologisilla ratkaisuilla tai poppakonsteilla”, Toiviainen sanoo.
Väitöskirja pureutuu ilmastopolitiikkaan
Johanna Kentala-Lehtonen työskentelee Nestin Koivu-huoneessa.
Johanna Kentala-Lehtonen työskentelee Ympäristötiedon foorumin koordinaattorina. Pestissä häntä viehättää Nestin monipuolinen tutkijaporukka, jota yhdistää ympäristö. Kaikilla on kuitenkin ympäristöön oma tulokulmansa.
“Ihmiset tulevat eri aloilta ja se on todella kiinnostavaa. Täällä tapaa ihmisiä, joita ei muuten kohtaisi”, Kentala-Lehtonen sanoo.
Koordinaattorin töistä hän vaihtaa pian väitöskirjaurakkaan. Työ Nestissä siis jatkuu. Tutkimuksessaan hän pureutuu siihen, miten elinkeinoelämä vaikuttaa ilmastopolitiikkaan.
“Yhteiskunnassa on tapahtumassa aika iso arvojen ja normien muutos ilmastonmuutokseen liittyen. Onneksi, sillä muutos on tapahtumassa viime hetkellä.”
Kentala-Lehtonen viittaa siihen, että vielä on aikaa reagoida ilmastonmuutokseen ja muuttaa toimintaamme ilmastoystävällosemmäksi. Jos emme nyt reagoi, täytyy myöhemmin tehdä niin massiivisia muutoksia, että ihmiskunta ei välttämättä kykene niihin.
“Pariisin ilmastosopimus oli jo merkittävä ja iso askel. Toivottavasti valitsemamme suunta pysyy”, Kentala-Lehtonen toivoo.
Vaatepaikkoja ja kohtaamisen paikkoja
Hannele Huhtala saa Nestistä juttuideoita ja kontakteja Huili-lehteen.
Hannele Huhtala on ensimmäisen Nest-kuukautensa aikana ehtinyt kerätä vinon pinon juttuideoita ja haalia kirjoittajia. Hän on Huili-lehden päätoimittaja. Erityisen innoissaan hän on kaikista kohtaamisista, joita Nest on mahdollistanut.
“Täällä tutkijat työskentelevät löytääkseen ratkaisuja. Haluamme Huilissa kirjoittaa nimenomaan ratkaisuista emmekä ahdistaa ihmisiä lisää esimerkiksi ilmastonmuutoksesta. Siinä mielessä Nest on erinomainen paikka metsästää juttuideoita ja kontakteja”, Huhtala kertoo.
Hän pitää siitä, että työtilaa voi käyttää moniin tarkoituksiin. Hiljattain Huili järjesti Nestissä vaatevallankumoukseen liittyvän vaatekorjaustyöpajan. Kuluttaminen on jäänyt pyörimään Huhtalan ajatuksiin työpajan jälkeen.
“Jokaisen on pakko ostaa vaatteita, vaikka se ei aina ole ympäristöystävällistä. Korjasimme työpajassa ammattilaisten opastuksella t-paitoja ja farkkuja, opimme korjaamaan kengän vetoketjun ja tekemään vaatteisiin paikkoja. Kulutamme niin paljon, että kaikkien olisi hyvä miettiä, miten kulutamme ja miten pidämme huolta tavaroistamme”, hän muistuttaa.
Työpistettä Nessling Nestistä voivat hakea ympäristötutkijat rahoittajasta riippumatta. Työpisteet ovat jaossa maksimissaan vuodeksi kerrallaan. Pop up -työpisteet ovat käytössä lyhyellä varoitusajalla.
Lue lisää Nestistä ja hae paikkaasi täältä.
Tilaa uutiskirjeemme
Tilaamalla uutiskirjeemme pysyt ajantasalla ja saat uusimmat artikkelit suoraan sähköpostiisi.