Tiesitkö, että eläinoikeudet ovat saapuneet Suomeen vasta 90-luvulla? Jos nyt löytäisimme Marsista mikrobeja, mitä antaisimme itsellemme luvan tehdä niillä? Suojeltu!-podcast käy tutkijoiden johdolla läpi ympäristönsuojelun viisi vuosikymmentä ja kurkistaa myös tulevaan.
Maj ja Tor Nesslingin Säätiö on perustettu vuonna 1972. Julkaisimme 50-vuotisjuhlavuotemme kunniaksi podcastin, joka juhlii ympäristötutkimuksen historiaa. Podcastin tähtinä loistavat tutkijat, joita Nesslingin säätiö on rahoittanut eri vuosikymmenillä.
Vaikka tämä podcast käsittelee historiaa, se on ajankohtaisempi kuin koskaan.
Podcastin on toimittanut tietokirjailija ja toimittaja Aino-Mari Tuuri ja äänituotannon on tehnyt Jaksomedia. Podcastiin on haastateltu yhteensä kahdeksaa tutkijaa. Podcastin on rahoittanut Nesslingin säätiö ja sen julkaisee Helsingin Sanomat. Jaksoja julkaistaan kerran viikossa myös muissa palveluissa kuten Supla, Spotify ja Apple.
Suojeltu!
1970-luku! Ympäristöliike pääsee vauhtiin
Podcastin ensimmäisessä jaksossa ympäristöliikkeen historiaa ja sisävesien surkeaa tilaa 1970-luvulla valottavat vesistöekologian emeritusprofessori Timo Kairesalo ja mikrobiologi, emeritaprofessori Mirja Salkinoja-Salonen.
1980! Miksi metsät kuolevat?
Toisessa jaksossa käsitellään 1980-luvun metsäkuolemia ympäristöekologian emeritaprofessori Satu Huttusen kanssa.
1990! Eläinoikeudet saapuvat Suomeen
Kolmas jakso keskittyy eläinoikeuksiin. Niistä alettiin puhua Suomessa vasta 1990-luvulla ympäristöfilosofian dosentti Leena Vilkan ansiosta.
2000! Ilmaston vuosikymmen
2000-luvun alku oli ilmaston vuosikymmen. Neljännessä jaksossa Suomessa tehtävästä ilmakehätutkimuksen huippututkimuksesta kertoo tieteen akateemikko Markku Kulmala.
2010! Kuinka ennallistaa jo tuhottua?
Viidennessä jaksossa pohditaan, voiko jo tuhottua ennallistaa ja mikä on hallitusten välisen ilmastopaneelin merkitys ilmastopolitiikalle. 2010-luvun tutkimuksesta kertoo ammattikalastaja ja dosentti Tero Mustonen, joka on myös yksi IPCC-raportin kirjoittajista.
2020-luku ja tulevaisuus! Ihmisen luonto tarvitsee vallankumouksen
Kuudennessa jaksossa kiikaroimme nykypäivästä tulevaisuuteen. Meidän on alettava nähdä ja tunnustaa muidenkin elollisten oikeudet. Jaksossa haastatellaan ihmismaantieteilijä, väitöskirjatutkija Johanna Jämsää ja avaruuseetikko, väitöskirjatutkija Oskari Sivulaa.