Soil at Risk -lounas huippukokki Henri Alénin kanssa

Virtuaalisessa Soil at Risk -symposiumissa yleisö sai loihtia itselleen kotikeittiössä herkullisen ja ympäristöystävällisen kokouslounaan huippukokki Henri Alénin neuvoin. Soil at Risk -symposio järjestettiin kesäkuussa 2021.

Kun ajattelen ruoan laatua, ajattelen sen koko matkaa maatilalta pöydälle. Mietin, mistä ruoka on peräisin, miten se tuotetaan ja ennen kaikkea, miltä se maistuu”, selittää Alén, joka tunnetaan esimerkiksi ravintoloista Finnjävel ja Ultima (lue lisää).

Alta löydät Soil at Risk -menun reseptit Henri Alénin video-ohjeistuksen kera. Voit halutessasi vapaasti muokata reseptejä. Käytä mitä löydät kaapistasi, puutarhastasi ja lähivesistä – ja muista minimoida ruokahävikki.

Kesäkeitto härkäpaputahnan kera

Kesäkeitto on hyvin suomalainen ruokalaji. Jos et tykkää kesäkeitosta, et ole ikinä maistanut hyvää kesäkeittoa, toteaa kokki Henri Alén.

TAHNAN AINESOSAT:

  • 2 dl kuivattuja härkäpapuja yön yli liotettuna
  • 3 valkosipulinkynttä
  • 1 laakerinlehti
  • 1 sitruuna
  • 2 rkl kylmäpuristettua rypsiöljyä tai oliiviöljyä
  • suolaa

Huuhtele liotetut härkäpavut. Hienonna ja kuullota valkosipulinkynnet kattilassa öljyssä. Lisää kattilaan härkäpavut sekä laakerinlehti. Lisää vettä niin, että pavut peittyvät. Lisää vähän suolaa. Hauduta kunnes pavut ovat kypsiä, eli noin 30 minuuttia. Poista laakerinlehti ja siivilöi pavut. Ota hieman keitinlientä talteen. Soseuta pavut tasaiseksi tahnaksi keitinliemellä notkistaen. Mausta valmis tahna sitruunamehulla, öljyllä ja suolalla.

KEITON AINEOSAT:

  • 1 litra kasvislientä
  • 2 dl ryöpättyä nokkosta
  • 10 pientä varhaisperunaa
  • Pala kukkakaalia ja parsakaalia
  • 1 nippu kevätsipulia
  • 1 nippu kesäporkkanoita
  • Suolaa ja valkopippuria
  • Tilkka öljyä tai voita
  • 2 dl täysmaitoa tai lämmitykseen soveltuvaa kaurakermaa
  • 2 rkl tuoreita hienonnettuja yrttejä (esim: persilja, rakuuna, lipstikka)
  • 1 nippu retiisejä

Hienonna ryöpätyt nokkoset ja sipulit. Pilko perunat, porkkanat, kukkakaali ja parsakaali peukalonpään kokoisiksi paloiksi. Kuullota kaikki vihannekset kattilassa öljyssä tai voissa ja lisää hieman suolaa. Lisää sitten mukaan kasvisliemi. Hauduta noin 20 minuuttia tai kunnes perunat ovat kypsiä. Lisää lopuksi maito / kaurakerma. Mausta keitto suolalla ja pippurilla. Annostele keitto lautaselle. Lisää joukkoon härkäpaputahna ja koristele tuoreilla yrteillä sekä hienonnetuilla sipulin varsilla ja retiisillä.

Lasimestarin kesäkala

Kuuluisa liemeen vihannesten kanssa säilötty kalaruoka on Suomessa nimeltään Lasimestarin silli, ja sitä nautitaan koko vuoden ympäri – etenkin jouluna. Tässä on lasimestarin kalaa kesätyyliin.

AINESOSAT:

  • 300 g kalafileitä: silliä, särkeä tai ahventa (tai mitä lähivesistä löytyy)
  • Etikkamarinadi 1: 1 dl väkiviinaetikkaa, 2 dl vettä & 1 rkl merisuolaa
  • Etikkamarinadi 2: 1 dl väkiviinaetikkaa, 1 dl sokeria & 2 dl vettä
  • 1 fenkoli
  • 1 punasipulia
  • 2 porkkanaa
  • 2 laakerinlehteä
  • 1 tl maustepippuria
  • Yrttejä (kuten: rosmariini, timjami, persilja, tilli)
  • Kylmäpuristettua rypsiöljyä tai oliiviöljyä

Yhdistä etikkamarinadi 1:n ainekset. Kiehauta ja jäähdytä. Kaada marinadi kalafileiden päälle ja peitä huolellisesti. Anna asettua jääkaapissa yön yli. Kalanruodot sulavat etikkaan.

Yhdistä etikkamarinadi 2:n ainekset. Kiehauta. Viipaloi vihannekset.  Ota talteen kala ensimmäisestä marinadista. Aseta vihannekset, kala ja mausteet puhtaaseen lasipurkkiin ja kaada niiden päälle etikkamarinadi 2 niin, että kaikki ainesosat ovat sen peitossa. Anna marinoitua jääkaapissa vähintään päivän ajan. Jos et syö kalaa viikon sisällä, voit kaataa päälle pienen määrän kylmäpuristettua rypsiöljyä tai oliiviöljyä. Näin silli säilyy kylmässä pari viikkoa.

Maaperäjälkiruoka: kasviruukku

Täytä ruukut lempiherkuillasi – ja koeta saada maaperän eri kerrokset näkyville. Voit ottaa lapset mukaan maaperäjälkkärin tekoon!

AINESOSAT NELJÄLLE RUUKULLE:

  • Ruukut: yksi suklaalevy (200g), 4 paperikuppia
  • Täyte: keksejä (esimerkiksi Oreo, Digestive), suklaata (esimerkiksi Kinder bueno), suklaamoussea, suklaavanukasta
  • Koriste: yrttejä tai syötäviä kukkia

Sulata suklaalevy mikroaaltouunissa tai vesihauteessa. Levitä suklaa tasaisesti paperikuppien sisäpinnalle. Anna suklaan jäähtyä kupin muotoon jääkaapissa tai pakastimessa. Irrota paperikupit varovasti suklaan ympäriltä niin, että sinulla on ehjiä suklaaruukkuja. Täytä ruukut vuorotellen suklaavanukkaalla ja -moussella sekä murskatuilla kekseillä ja suklaapatukoilla. Luo täytteiden avulla erilaisia ​​maakerroksia. Lisää viimeiseksi murskattua Oreota, ja koristele yrteillä tai syötävillä kukilla.