Lähde ilmastoasiantuntijavaihtoon edistämään ilmastomurrosta!

Ilmastonmuutoksen hillitseminen vaatii suuria muutoksia muun muassa liikenne-, rakentamis- ja energiajärjestelmissä sekä vallitsevien toimintatapojen perusteellista muutosta. Tämän murroksen aikaansaamiseen tarvitaan suuri joukko ihmisiä, jotka toimivat eri tehtävissä suomalaisessa yhteiskunnassa. Luomme nyt verkostoa, jonka avulla murros hiilineutraaliin Suomeen olisi mahdollista, kirjoittaa Kati Berninger.

Nesslingin Säätiön rahoittama hankkeemme pyrkii jalkauttamaan murrosajattelua ja siihen liittyvää osaamista yrityksiin, tutkimuslaitoksiin, kuntiin ja muihin organisaatioihin. Tämä tapahtuu asiantuntijoita kouluttamalla ja antamalle heille mahdollisuus kuukauden työjaksoon ulkomaisessa organisaatiossa sekä tarjoamalla suomalaisille organisaatioille mahdollisuus ottaa vastaan ulkomaisia asiantuntijoita. Tarkoituksena on haastaa nykyisiä toimintatapoja ja törmäyttää eri alojen ja eri sektorien edustajia. Esimerkiksi kestävän kehityksen koulutusta voi suunnitella antropologi ja kansalaisjärjestön toimintaa voi tukea palvelumuotoilija. Samalla muiden maiden parhaat käytännöt ja ajattelumallit tulevat tutuiksi. 

Pioneers into Practice -ilmastoasiantuntijavaihto-ohjelmassa on mukana Suomen lisäksi 16 maata, joiden eri organisaatioiden tarjoamia tehtäviä vaihtoon lähtijät voivat hakea. Tehtävät vaihtelevat uusiutuvan energian suunnittelusta kiertotalouteen liittyvien bisnesmallien kehittämiseen. Tarkoituksena on käyttää tehokkaasti lähtijän asiantuntemusta, mutta saada hänet myös oppimaan uutta haastamalla astumaan epämukavuusalueelle.

Lähtijät koulutamme englanniksi, mutta osanottajat saavat kurssiin kuuluvana oppimateriaalina kirjan Suomi seuraaville sukupolville – Taloudellisten murrosten käsikirja. Tämän kirjan ja Pioneers into Practice -ohjelman tarjoaman verkko-oppimisjakson avulla he hyvät perustiedot murrosajattelusta ja systeemisistä innovaatioista. Koulutuksen aikana näitä tietoja syvennetään ja täydennetään huippukouluttajien ja valmentajien ohjauksessa. Koulutukseen kuuluu myös ryhmätyö, jonka avulla opittuja työkaluja sovelletaan todellisen ilmastonmuutokseen liittyvän ongelman ratkaisemiseen. Vierailevina kouluttajina toimivat kestävyysmurrosten asiantuntija Eva Heiskanen Helsingin yliopistosta ja kestävien bisnesmallien asiantuntija Minna Halme Aalto-yliopistosta. Valmentajia ovat Lari Karreinen Karreinen.org:sta ja Sanna Rönkkönen Akordi Oy:sta.

Luomme muutosagenttien verkostoa, jonka tarkoituksena on luoda murrosta laajalti yhteiskunnassamme. Verkosto muodostuu tulevaisuudessa vaihto-ohjelmaan osallistuneista yksilöistä ja eri alojen organisaatioista.

Kiinnostuitko? Haku sekä vaihtoon lähtijöille että vastaanottaville organisaatioille on auki nyt ja päättyy 15.4.2018. Lue lisää täältä.

 

 

 

 

 

 

 

 

Kirjoittaja on Tyrsky-Konsultointi Oy:n tutkimusjohtaja. Hän vastaa Nesslingin Säätiön rahoittamasta hankkeesta ”Vähähiilisyyteen vievän murrosajattelun jalkauttaminen suomalaisiin organisaatioihin”, jonka avulla tutkimustietoa viedään käytäntöön. Hän on yksi vuonna 2017 ilmestyneen kirjan ”Suomi seuraaville sukupolville – taloudellisten murrosten käsikirja” kirjoittajista. Nesslingin Säätiö rahoitti kirjan kirjoittamista.

Tilaa uutiskirjeemme

Tilaamalla uutiskirjeemme pysyt ajantasalla ja saat uusimmat artikkelit suoraan sähköpostiisi.


Lisää aiheesta