Torjunta-aineiden vaikutuksia pölyttäjiin tutkiva Lotta Kaila päästi Ylen dokumenttikamerat seuraamaan tutkimustaan. Syntyi dokumentti Kuningattaren kuolema, joka esitettiin Yle TV1:ssä elokuussa 2022. Suurelle yleisölle suunnatusta dokumentista saatu palaute sai Kailan pohtimaan, miten arvokasta tutkimuksen keskeneräisyys on.
Dokumentaristi Riikka Kaihovaara seurasi tutkimukseni tekoa parin vuoden ajan. Kuinka jännittävää olikaan päästää kamerat seuraamaan tutkimukseni koevaihetta muutaman metrin päästä! Minne minä nyt länttään tämän kimalaispesän ja miksi ihmeessä tuo kimalainen reagoi torjunta-aineisiin aivan toisin kuin olin kuvitellut? Eihän tämä paperilla mennyt ollenkaan näin.
Paperisuunnitelmien ja käytännön toteutuksen ristiriidan kuvaaminen on mielestäni dokumentissa kiehtovinta. Elokuva kuvaa realistisella tavalla tutkimuksen tekemisen prosessia epävarmuuksineen ja keskeneräisyyksineen. Uutta tutkiessa liikutaan siellä, missä kukaan ei ole vielä käynyt. Valmista karttaa tai manuaalia ei ole. Niinpä oikeita tapoja käytännön toteutuksille etsitään vielä kokeiden käynnissä ollessa, kun pellolla tai labrassa asiat eivät toimikaan niin kuin suunnitelmissa.
Tutkija on välillä ihan pihalla ja joutuu tekemään joskus jopa koko tutkimuksen suuntaa muuttavia ratkaisuja nopealla tahdilla. Tunnekirjo tutkimusta tehdessä on valtava. Mukaan mahtuu kyyneleitä, epätoivoa ja väsymystä, mutta vastapainona tälle oivalluksen iloa ja onnistumisen riemua. Itku ja nauru sekoittuvat, kun takana ovat pitkät työrupeamat. Tämä kaikki on tallennettu dokumenttiin.
”Tutkija tietää tutkimuksen tulokset vasta kun kokeet on tehty, tulokset analysoitu ja tutkimus vertaisarvioitu.”
Dokumentti ei jatka työni seuraamista enää tutkimustulosten julkaisuvaiheeseen. Julkaisuvaiheessa tutkimuksessa kerätty materiaali analysoidaan, tuloksia peilataan muihin jo olemassa oleviin tutkimuksiin ja näiden perusteella tehdään tutkimuksen loppupäätelmät. Vielä ennen tutkimuksen julkaisua muutama alan tutkija ruotii tutkimusta anonyymisti. Tätä kutsutaan vertaisarvioiduksi tutkimukseksi.
Epävarmuus ja keskeneräisyys kuuluvat tutkimuksen tekemiseen, minkä vuoksi hieman hätkähdin lukiessani erään somevaikuttajan mietteitä dokumentista. Päivityksessä pätevyyteni tutkijana kyseenalaistettiin, koska en dokumentissa osaa kertoa, mitä oikeastaan tutkimusaiheestani yritän sanoa. Onneksi en sano. Tutkija tietää tutkimuksen tulokset vasta, kun kokeet on tehty, tulokset analysoitu ja tutkimus vertaisarvioitu. Tutkimusta tehdessä ei vielä päätetä tutkimuksen lopputulosta. Sitä kutsutaan riippumattomaksi tutkimukseksi.
Nauttikaa siis Riikka Kaihovaaran dokumentin luomasta kaaoksen tunteesta. Sitä on tutkimuksen tekeminen toisinaan. Arvostakaa tutkijan epävarmuutta ja keskeneräisyyttä. Totuus löytyy usein mustan ja valkoisen välillä olevilta harmaan sävyiltä. Sillä aikaa minä jatkan tutkimusdatan keräämistä, analysointia ja julkaisua, jotta voisimme kehittää lainsäädäntöämme paremmin huomioimaan torjunta-aineiden vaikutuksia pölyttäjiin ja muuhun ympäristöön.
Lotta Kaila on tutkija, joka on erityisen kiinnostunut luonnon monimuotoisuudesta ja ympäristön kemikalisoitumisesta. Lotta pyrkii tutkimuksellaan edistämään kestävämpää ruoantuotantoa. Lue Lotta Kailan kirjoitus siitä, miten mehiläisten joukkokuolemat ajoivat hänet tutkijaksi. Tutkimusta rahoitti Nesslingin säätiö.
Riikka Kaihovaaran ohjaama dokumentti Kuningattaren kuolema on toistaiseksi katsottavissa Yle Areenassa.