Jaoimme 24:lle hankkeelle yhteensä 2,3 miljoonaa euroa yleisessä rahoitushaussa – hankkeissa tutkitaan esimerkiksi päätöksentekoa ja ennallistamista

Vuoden 2024 apurahansaajamme edistävät kestävyysmurroksen toteutumista demokraattisessa päätöksenteossa, EU:ssa ja luonnonsuojelualueilla.

Nesslingin säätiön vuoden 2024 yleisen rahoitushaun rahoitettavat hankkeet on valittu. Jaoimme rahoitusta 24:lle hankkeelle yhteensä 2 339 717 euroa. Rahoitettujen hankkeiden joukossa on 10 väitöskirjahanketta, 7 postdoc-hanketta ja 7 toimintahanketta. Rahoitusta haki ennätykselliset 494 hanketta, joten myöntöprosentti oli tänä vuonna pienempi kuin aiemmin – alle 5 prosenttia hakijoista sai rahoituksen. 

Hakemusten taso oli tänäkin vuonna erittäin korkea. Tänä vuonna uutena kategoriana rahoitusta sai hakea tutkittuun tietoon pohjautuvaan toimintaan. Toimintahanke-kategoriamme herätti paljon kiinnostusta ja huolellisesti laadittuja hakemuksia. 

Useissa rahoitetuissa hankkeissa korostuu demokratian ja päätöksenteon suhde. Rahoitusta sai moni hanke, joka pyrkii edistämään sujuvaa kommunikaatiota, demokraattista päätöksentekoa ja oikeudenmukaista siirtymää kestävyysmurroksessa. 

Rahoitetuksi tulivat muiden muassa Marianne Aulake, jonka väitöskirjatyön ”Oikeudenmukaisuus ja turvallisuus ympäristökriisien aikakaudella: ilmastonmuutoksen, luontokadon ja lisääntyvän eriarvoisuuden uhka Suomen politiikassa” tavoitteena on selvittää, miten EU- ja kansallisen tason politiikassa käsitellään ympäristöturvallisuutta ja oikeudenmukaisuutta, ja miten inhimillisen turvallisuuden konseptia voitaisiin hyödyntää käytännössä. Sara Lindemanin postdoc-hankkeessa ”Ekologinen kommunikaatio ja päätöksenteko kestävyysmurroksen mahdollistajana” tarkastellaan vuorovaikutusta nuorten, poliittisten päättäjien, rahoittajien, sosiaalisten yrittäjien, kansalaisjärjestöjen ja muiden sidosryhmien välillä sekä pyritään hajautettuun ja keskinäiseen oppimiseen. Samu Kuoppa puolestaan tutkii väitöskirjatyössään ”Energia ja hallinta Euroopan unionin vihreän kehityksen ohjelmassa” EU:n energiapolitiikkaa ohjaavia valtaintressejä. 

Toimintahanke-kategoriassa rahoittamamme nuorten ilmastostrategiahanke Operaatio Arktis pyrkii Atlas-projektissaan edistämään monitieteistä ja -äänistä tutkimusta, yleistajuistamaan tiedettä sekä luomaan edellytyksiä oikeudenmukaiselle ja tieteeseen pohjautuvalle päätöksenteolle keikahduspisteisiin liittyen. 

Päätöksenteon ja demokratian ohella toinen rahoitetuissa hankkeissa selkeästi esille nouseva teema on ennallistaminen. Nicola Kokkonen tutkii postdoc-hankkeessa ennallistamispolttojen kasvihuonepäästöjä, Roosa Hautala tarkastelee väitöskirjassaan puustoisten soiden ennallistamisen vaikutusta lämpenevään ilmastoon ja Saana Palmu paneutuu väitöskirjassaan luonnonsuojelualueiden häiriödynamiikkaan. 

Aiempien vuosien taipumusta mukaillen useimmat rahoitetut hankkeet ovat määritelleet itsensä luonnontieteellisiksi tai monitieteisiksi. Nesslingin säätiön hallituksen jäsenistä koostuvan tutkimusvaliokunnan mukaan tämän vuoden hakemuskierros osoittaa, että sekä luonnontieteilijät että yhteiskunnallista ja humanistista tutkimusta tekevät ovat alkaneet löytää oman äänensä ja roolinsa kestävyysmurroksessa. Rahoitetuksi tulleet hakijat ovat osanneet poikkeuksellisen hyvin kytkeä oman tutkimuksensa osaksi laajempaa, luonnon järjestelmien ehdoilla tapahtuvaa kestävyysmurrosta.   

Rahoitetut hankkeet jakautuvat seuraavasti eri organisaatioihin: Helsingin yliopisto (4 rahoitettua hanketta), Aalto-yliopisto (3), Järjestö (3), Luonnonvarakeskus (2), Jyväskylän yliopisto (3), Itä-Suomen yliopisto (1), Tampereen yliopisto (1), Turun yliopisto (1), Oulun yliopisto (1), Suomen ympäristökeskus (1), Säätiö (1), Yritys (1), Osuuskunta (1) ja Yksityishenkilö (1).   

Vuonna 2024 emme valitettavasti pysty edellisvuosien tapaan antamaan rahoittamatta jääneille hankkeille puhelinpalautteita resurssisyistä. Olemme pahoillamme! 

Lue koko lista rahoitetuista hankkeista täältä