Vuoden 2024 alussa Nesslingin säätiön hallituksessa aloittanut Laura Wickström on sijoitusalan ammattilainen, jonka pitkä ura rahoitusalalla on vienyt hänet viideksi vuodeksi Kaliforniaan ja sittemmin takaisin Suomeen sijoitusjohtajaksi eläkevakuutusyhtiöön. Wickström kannustaa katsomaan kestävyyshaasteita systeemisesti ja etsimään ratkaisuja, jotka ovat pidemmän päälle kestäviä ja joiden vaikutukset huomioidaan globaalisti.
Sinua pyydettiin hallitukseen, kun säätiön edellinen vastuullisen sijoittamisen asiantuntija Nina Bergring väistyi toimestaan. Millaisin ajatuksin ja tunnelmin lähdet tekemään työtä säätiön hallituksessa?
”Olen hyvin otettu kutsusta liittyä Nesslingin säätiön hallitukseen. Säätiö on minulle näköalapaikka siihen, miten kestävyysteemoja pohditaan suomalaisessa yhteiskunnassa. Vaikka itselleni on tuttua, miten sijoittajat allokoivat pääomaa vastuullisesti, niin on hienoa oppia enemmän siitä, miten kestävyyshaasteita pyritään ratkomaan yhteiskunnan tasolla ja millainen rooli tutkimuksella on tässä.”
Mikä on roolisi hallituksessa?
”Toimin hallituksen talousvaliokunnassa ja monitoroin säätiön sijoituksia. Pidän siis huolen siitä, että säätiön varat ovat tuottavasti ja vastuullisesti sijoitettu. Tämä on tietenkin suuri vastuu, sillä pitkällä aikavälillä säätiön taloudellinen tilanne on perusta sille, että toimintaa voidaan rahoittaa.”
Miten näet vastuullisen sijoittamisen kentän kehittyneen vuosien saatossa?
”Vastuullisuus alkoi näkyä sijoitusalalla noin 15 vuotta sitten ja sen kehitys on pitkälti seurannut laajempia yhteiskunnallisia tavoitteita kuvaavia kansainvälisiä sopimuksia. Se, miten vastuullisuus nähdään, on kuitenkin aina riippuvaista arvopohjasta, joka elää jatkuvasti. Voimme esimerkiksi nyt huomata, miten Ukrainan sota heijastuu sijoittamiseen, kun pitkään monien sijoittajien poissulkulistalla ollut puolustusteollisuus on nostettu sieltä ainakin osittain takaisin.
Vastuullisen sijoittamisen määritelmät, käytännöt ja siihen liittyvä sääntely ovatkin jatkuvassa muutoksessa.
Nykyään vakiintunut tapa lähestyä vastuullista sijoittamista on ESG-kehikon eli ympäristöön, sosiaaliseen vastuuseen ja hyvään hallintotapaan liittyvien tekijöiden kautta. Näiden välisissä painotuksissa on kuitenkin eroja sijoituskohteiden ja alueiden välillä; siinä missä Suomessa ja laajemmin Euroopassa painotetaan ympäristövastuuta, niin Yhdysvalloissa huomio on ennen kaikkea sosiaalisessa vastuussa.
Samalla vastuullinen sijoittaminen myös helpottuu hiljalleen, kun yritysten vastuullisuusraportointia koskeva sääntely lisääntyy ja sitä kautta yritysten vastuullisuudesta kertovan datan määrä kasvaa ja yhtenäistyy. Tähän tulee vaikuttamaan etenkin EU:n uusi yritysten vastuullisuusraportointia koskeva Corporate Sustainability Reporting Directive eli CSRD. Aiemmin yritysten raportoinnissa on ollut eroavaisuuksia, mikä on tehnyt vastuullisuuden vertailusta haastavaa. Samalla se vähentää myös viherpesun mahdollisuutta.”
Ilmastovaikutukset ovat tutumpia vastuullisessa sijoittamisessa, mutta miten on luontovaikutusten laita?
”Luontovaikutukset ovat tulleet vasta hiljattain sijoittajien tietoisuuteen. Niiden huomioiminen sijoittamisessa on kuitenkin käytännössä edelleen melko haastavaa, sillä yritysten luontovaikutuksien mittaristo on vasta kehitteillä. Luonnon monimuotoisuuden huomioiminen sijoitustoiminnassa etenee kuitenkin oikeaan suuntaan, ja uskon, että tulevina vuosina se tulee olemaan yhä merkittävämpi osa vastuullista sijoittamista.”
Mitä on tärkeää ottaa huomioon sijoittamisen näkökulmasta edistäessämme kestävyysmurrosta? ”Meidän pitäisi pystyä katsomaan haasteita systeemisesti. Maailma on hyvin linkittynyt, eivätkä yksinkertaiset ratkaisut siten aina toimi. Tulisikin löytää ratkaisuja, jotka ovat pidemmän päälle kestäviä ja joiden vaikutukset huomioidaan globaalisti. Jos esimerkiksi asetamme EU:ssa todella korkeat kriteerit yrityksille, saattaa käydä niin, että yritykset siirtävät toimintansa maihin, joissa sääntely on löyhempää.”
Työsi vei sinut ja perheesi Kaliforniaan useaksi vuodeksi. Mitä siitä jäi mieleen?
”Kaliforniassa vietetyt vuodet ovat jääneet meille ikimuistoisiksi, erityisesti koska kaksi poikaamme syntyivät siellä. Siitä onkin tullut meille tärkeä paikka, joka on täynnä lämpimiä muistoja. Kalifornian upea luonto, meri ja vuoret, jotka mahdollistavat kaiken vesiurheilusta lasketteluun, ovat meille aivan erityisiä ja tuntuvat omalta sielunmaisemalta.”
Kuva: Annukka Pakarinen
Tutustu myös muihin hallitusesittelyihin
Niina Bergring
Simo Honkanen
Timo Kairesalo
Johanna Kentala-Lehtonen
Tellervo Kylä-Harakka-Ruonala
Pertti Lassila
Jari Niemelä
Niko Soininen
Ilari E. Sääksjärvi
Tuula Varis