Niina Bergring on eläkesijoittaja ja vastuullisen sijoittamisen asiantuntija. Vuoden 2017 tammikuussa hän aloitti Nesslingin säätiön hallituksessa. Nyt hän kertoo, mikä tekee sijoittamisesta vastuullista, miksi hän on ikuinen optimisti ja miten hän muistaa tehdä vastuullisia valintoja.
Ihan ensimmäiseksi, mitä kaikkea Nesslingin säätiön hallitus tekee?
”Hallitus toteuttaa perustajan tahtoa parhaalla mahdollisella tavalla. Säätiötä ei luonnollisesti olisi ilman jonkinlaista varallisuutta, ja hallituksen tehtävä on katsoa, että sitä hoidetaan säätiön tarkoitusten mukaisesti. Säätiöllä ei ole varsinaisia omistajia, joten hallituksen vastuu on suuri. Säätiö on perustettu määräämättömäksi ajaksi, jolloin lähtökohtana on pidettävä sitä, että toiminnan on jatkuttava ikuisesti.”
Mikä sinun roolisi hallituksessa on?
”Minulla on yli 20 vuoden rahoitustausta, ja roolini on sen mukainen. Hoidan kaikkea varainhoitoon liittyvää ja olen hallituksen talousvaliokunnassa. En siis edusta sitä valtavaa luonnontieteellistä osaamista, jota Nesslingin säätiössä myös on.”
Sinut tunnetaan vastuullisen sijoittamisen asiantuntijana. Miksi vastuullisen sijoittamisen osaaminen on Nesslingin säätiölle erityisen tärkeää?
”Ekosysteemien ja ihmisten hyvinvoinnin kannalta täytyy tehdä järkeviä sijoituspäätöksiä, jotka tukevat pitkällä aikavälillä koko maapallon hyvinvointia. Vastuullinen sijoittaminen tarkoittaa, että pääomia allokoidaan kestävästi – ei lyhytnäköisesti tai kapeakatseisesti. Huomioitavia asioita on monia, joten vastuullinen sijoittaminen on erittäin vaikeaa.
Vastuullinen sijoittaminen on kasvava trendi, mikä on tietysti loistavaa. Rahoitusalalla osataan ottaa ympäristönsuojelun tiedepuoli yhä paremmin huomioon. Tämän tietoisuuden lisäämisessä etenkin Nesslingin säätiö on ollut Suomessa uranuurtajana.”
Milloin sijoitus on vastuullinen?
”Yleisesti voisi sanoa, että sijoitus on vastuullinen silloin kun se ei ainakaan tee hirveästi pahaa. Vastuullisen sijoittamisen kenttä on vielä kehittymässä, eikä meillä esimerkiksi ole vielä dataa, jolla voitaisiin arvioida onko jokin yritys vastuullisempi kuin toinen. Tehtävä vaikeutuu vielä, jos verrattavat yritykset toimivat eri sektoreilla. Vastuullinen voi olla monella eri tavalla. Vastuullisuus lähtee arvopohjasta, ja arvopohjia on erilaisia. ”
Ympäristönsuojelun puolesta puhuminen voi olla turhauttavaa. Miten sen kanssa jaksaa tehdä töitä pitkään?
”Katsoin juuri eilen dokumenttia ruotsalaisista naisista, jotka taistelivat itselleen äänioikeuden vuonna 1919. Mietin, kuinka kunnioitettavaa toimintaa se oli: oli selvä epäkohta, joka haluttiin oikaista, ja vaikka naiset saivat päälleensä lokaa ja olivat inhottuja, he eivät luovuttaneet. He tiesivät, että he ovat oikealla asialla. Nyt he ovat sankareita.
Ympäristönsuojelussa on samoja piirteitä. On ihmisiä, jotka näkevät, että jokin on pielessä vaikka siihen ole tarpeeksi ymmärrystä. He uskovat asiaansa ja jaksavat sen avulla.
Nyt tuntuu myös siltä, että kestävyyden puolesta puhumisessa jonkinlainen kynnys on ylitetty. Niin monen tavallisen kansalaisen mieleen on iskostunut, että kyse on tärkeästä asiasta. Ympäristöliikettä ei enää voida pysäyttää, ja se tuo minulle optimismini.”
Viimeiseksi: Minkä neuvon antaisit ihmisille, jotta voisimme tehdä vastuullisempia päätöksiä ympäristön suhteen?
”Suosikkifilosofini Baruch Spinoza on opettanut, että ”paras onnellisuus löytyy siitä kun tekee hyvää muille”. Yritän toimia aina sen mukaan.”
Tutustu myös muihin hallitusesittelyihin
Niina Bergring
Simo Honkanen
Timo Kairesalo
Johanna Kentala-Lehtonen
Tellervo Kylä-Harakka-Ruonala
Pertti Lassila
Jari Niemelä
Niko Soininen
Ilari E. Sääksjärvi
Tuula Varis