PoDoCo-ohjelma yhdistää tutkimustiedon ja liikemaailman

Postdoc-tutkija, diplomi-insinööri Jonathan Fagerström työllistyi Post Docs in Companies (PoDoCo) -ohjelman kautta. Ferroplan-yrityksessä Fagerström pääsee hyödyntämään tutkimusosaamistaan käytännössä. PoDoCon tavoitteena on edistää tohtoreiden työllistymistä yrityksiin ja parantaa Suomen elinkeinoelämän kykyä uudistua pitkäjänteisesti ja kunnianhimoisesti.

Energiatekniikan diplomi-insinööri ja postdoc-tutkija Jonathan Fagerström aloitti syyskuun alussa työt kuljetinratkaisuihin sekä veden- ja jätteenkäsittelyyn erikoistuneessa Ferroplan-yrityksessä. Työllistyminen tapahtui PoDoCo-ohjelman (Post Docs in Companies) kautta, jonka rahoittamiseen Maj ja Tor Nesslingin Säätiö osallistuu.
Vaasasta kotoisin oleva Fagerström valmistui diplomi-insinööriksi ruotsalaisesta Uumajan yliopistosta vuonna 2009. Uumajan yliopistolle hän teki myös väitöskirjansa, joka käsittelee sitä, kuinka bioenergiaa hyödyntävässä piensähkötuotannossa saavutetaan mahdollisimman korkea hyötysuhde mahdollisimman pienin ilmastopäästöin. Väitöskirjan valmistumisen jälkeen vuonna 2015 Fagerström aloitti postdoc-tutkijana Vaasan Åbo Akademissa.

Jonathan Fagerström työllistyi PoDoCo-ohjelman kautta.
Jonathan Fagerström työllistyi PoDoCo-ohjelman kautta.

Tutkimustieto käyttöön

Fagerström oli kuullut PoDoCo-ohjelmasta jo aiemmin, mutta vasta kuullessaan Ferroplanin perustajan Pentti Patosalmen tammikuussa 2016 kertovan yrityksestään Maa- ja metsätalousministeriön järjestämässä konferenssissa, hän innostui hakemaan mukaan. Orimattilassa sijaitseva Ferroplan vaikutti täydelliseltä yritykseltä, jossa Fagerström voisi hyödyntää tutkimustietoaan ja -osaamistaan. Hän oli kehitellyt ympäristöystävällistä polttoainetta, josta saisi mahdollisimman suuren hyödyn. Ferroplan puolestaan oli ryhtynyt panostamaan cleantechiin eli luonnonvarojen kestävää käyttöä kehittävään teknologiaan jätteenkäsittelyssään.

“Tutkimukseni on hyvin soveltavaa, ja halusin päästä kehittämään sitä yritysmaailmassa”, Fagerström kertoo.
Hän ehdotti Ferroplanille PoDoCo-yhteistyötä, johon yritys Fagerströmin iloksi suostui. Fagerströmin yhteistyö yrityksen kanssa kestää kaksi vuotta.  PoDoCo-ohjelmassa mukana oleva Nesslingin Säätiö rahoittaa Fagerströmin ja Ferroplanin projektia ensimmäisen vuoden. Toisena vuonna Ferroplan työllistää Fagerströmin suoraan itse.

 

Vuorovaikutusta yliopistojen ja yritysten välillä

Fagerströmin mukaan yrityksen kanssa työskentely antaa varmuutta siitä, että oma tutkimus on hyödyllistä myös liikemaailmassa.
“Nyt tiedän, että tutkimusaiheeni kiinnostaa ja voin jatkaa sen kehittämistä. Yliopistossa painopiste on tutkimuksessa, mutta yritysmaailmassa olen voinut edetä tutkimisesta kehitystyöhön.”
Yrityksessä saa suoraa palautetta siitä, toimivatko tutkimuksen sisällöt tosielämässä.
“Asiakkaat kertovat heti, toimiiko joku vai ei. Jos jokin menee pieleen, ilmoitan yliopistolle, että pitää vielä miettiä ja tutkia tätä. Se on dialogia molempiin suuntiin”, Fagerström selittää.
Myös yritys hyötyy tutkijan työllistämisestä. Tutkijoilla on omasta alastaan tarkinta tietotaitoa, jota yritys pystyy hyödyntämään.

Jonathan Fagerström tarkistaa tutkimuksen testituloksia.
Jonathan Fagerström tarkistaa tutkimuksen testituloksia.

Fagerströmin polttoaineinsinöörin taidoista on suoraa hyötyä Ferroplanille. Lisäksi tutkijan ja yrityksen välinen yhteistyö antaa yritykselle valttikortin kilpailijoita vastaan.
“Kehitän ja testaan erilaisia polttoaineseoksia, niiden tehokkuutta ja puhtautta. Mittaustulokset voi näyttää suoraan asiakkaille. Lisäksi analysoin, miten Ferroplanin polttolaitos toimii. Tämän pohjalta on hyvä lähteä kehittämään laitosta paremmaksi ja edullisemmaksi. Parhaassa tapauksessa saavutamme niin puhtaita polttoaineseoksia, että laitoksesta voi jättää pois perinteiset savukaasun puhdistuslaitteet. Tämä antaisi meille hintaedun kilpailijoihimme verrattuna.”
Fagerströmin mielestä PoDoCo-ohjelma avaa tärkeän vuorovaikutuskanavan yritysten ja yliopistojen välille.
“Kun yliopistot puhuvat yritysten kanssa, aina tapahtuu tai syntyy jotain uutta. Mielestäni tämä vuoropuhelu on hyväksi koko Suomelle. PoDoCo-ohjelma on tärkeä keskustelunavaaja.”

Seuraava PoDoCo-haku on auki 15.9.-31.10.2016. Nesslingin Säätiö osallistuu ohjelmaan kuuden muun säätiön kanssa. Kukin säätiö rahoittaa ohjelmassa säätiönsä tarkoitusta vastaavan tohtori-yritys-parin työskentelyä. Nesslingin Säätiö rahoittaa ympäristönsuojelua edistävää tutkimusta, joten toiveena on syksyn haussa löytää rahoitettavaksi kaksi kunnianhimoista, ympäristöhaasteita ratkaisevaa yhteistyöhanketta.

Lue lisää täältä.

Tilaa uutiskirjeemme

Tilaamalla uutiskirjeemme pysyt ajantasalla ja saat uusimmat artikkelit suoraan sähköpostiisi.






Lisää aiheesta