Ympäristöhaasteet linkittyvät toisiinsa – syksyn apurahahaussa painottuivat systeemisiä ratkaisuja ehdottavat hankkeet
Nesslingin Säätiön yleinen apurahahaku päättyi 14.9. Määräaikaan mennessä saapui 359 hakemusta. Tänä vuonna emme vastaanottaneet jatkohakemuksia, koska siirryimme viime syksynä kertamyöntöihin. Viime vuoteen verrattuna uusien hakemusten määrä kasvoi 45 hakemuksella.
Säätiö muutti hakukriteereitä pyytämällä ratkaisuehdotuksia globaaleihin ympäristöä ja ihmiskuntaa haastaviin ilmiöihin. Lähes puolet saapuneista hankkeista käsittelee ympäristönsuojelua systeemisenä, eli mainitsee hankkeensa ratkaisevan useampaa ympäristöhaastetta yhtäaikaisesti. Suurimmassa osassa hankkeita läpileikkaavana teemana oli ilmastonmuutoksen torjunta tai siihen sopeutuminen. Tämä näkyy myös myös hankkeiden otsikoista tehdyssä sanapilvessä.
Säätiö painottaa myönnöissään tänäkin vuonna tuoreiden, eli alle viisi vuotta sitten väitelleiden tohtoreiden hakemuksia. Siitä huolimatta valtaosa tutkimushankehakemuksista kohdistui väitöskirjatyöhön.
Hakemuksista näkyi, miten ympäristöhaasteiden ratkaisut koskettavat nykyään kaikkia tieteenaloja. Hakemuksia tuli perinteiseen tapaan luonnon-, tekniikan- ja yhteiskuntatietelijöiltä, mutta kasvavassa määrin myös humanisteilta, oikeus-, kasvatus- ja kauppatieteilijöitä kuin myös taiteen tutkijoilta. Moni hankkeista oli monitieteinen. Ilahduttavaa on nähdä, että hakemukseen vaadittavat viestintä- ja vuorovaikutussuunnitelmat paranevat vuosi vuodelta. Tässä ajassa tutkijat ovat kiinnostuneita oman työnsä suhteesta yhteiskuntaan ja ymmärtävät sidosryhmien merkityksen.
Tutkimushankkeissa näkyy nousevina teemoina maatalous ympäristöhaasteiden ratkaisijana, arktinen alue ilmastonmuutoksessa, kaupungit energiamurroksen tekijöinä sekä kuluttajien ja kansalaisten osallisuuden tutkimus. Edellisvuosina noussut teema, mikromuovit, sitä vastoin näkyi tänä vuonna vain muutamassa hakemuksessa. Monessa hakemuksessa myös muistutetaan, että ympäristöhaasteisiin liittyen on tiedoissamme vielä paljon aukkoja, joita tulee perustutkimuksen avuin selvittää.
Tutkimustiedon viestintä- ja jalkauttamishankehakemusten määrä kasvoi tänäkin vuonna. Mukana on kasvavassa määrin erilaisten järjestöjen, organisaatioiden ja tänä vuonna myös taiteilijoiden hakemuksia. Moni tiedon viestintä- tai jalkautushanke liittyi tutkimuksen ja päätöksenteon välisen suhteen vahvistamiseen, nuorten ja lasten ympäristökasvatuksen kehittämiseen tai kuluttajakäyttäytymisen muutokseen.
Julkistamme apurahansaajat 20.11.2018. Lue blogistamme, miten rahoitettavat hankkeet valitaan.