Vuosi sitten Nesslingin Säätiö myönsi apurahaa Tampereen yliopiston journalistiikan vierailijaprofessori Hanna Nikkasen ja työryhmän ilmastonmuutosta käsittelevälle tietokirjalle. Into julkaisi Hyvän sään aikana – mitä Suomi tekee, kun ilmasto muuttaa kaiken -tietokirjan syksyllä 2017. Ensimmäinen painos myytiin nopeasti loppuun, ja kirja voitti sekä Otavan Kanava-palkinnon että yleisö-Finlandian.
Kirjan parissa urakoinut työryhmä koostui 21:sta Tampereen yliopiston journalistiikan opiskelijasta, joista kukin perehtyi johonkin ilmastonmuutokseen liittyvään ilmiöön. Maisteriopiskelija Silja Annila ja kandidaattiopiskelija Johannes Roviomaa kirjoittivat kirjaan luvut kestävästä rakentamisesta ja asumisesta sekä politiikan ja ilmastonmuutoksen suhteesta.
“Saimme valita juttujen aiheet omien kiinnostuksen kohteiden mukaan. Aiheiden valinnassa kesti aika kauan: kun toimittajat pistetään keskenään väittelemään näkökulmista, menee hetki, että kaikki ovat yhtä mieltä”, Annila sanoo nauraen.
“Halusin tehdä ihmisläheisen tekstin, joka koskettaa kaikkia. Haastattelin paljon tavallisia ihmisiä”, hän jatkaa.
Roviomaa puolestaan on opiskellut politiikan tutkimusta ja kestävää kehitystä. Osittain siksi yhteiskunnallinen kulma oli itsestäänselvyys.
“Ilmastonmuutosta käsittelevässä keskustelussa korostetaan usein yksilön valintoja ja kulutuksen vähentämistä. Ne täytyy pitää mukana keskustelussa, mutta on tärkeää kohdistaa valokeila päätöksenteon prosesseihin, kuten lakien säätämiseen”, hän sanoo.
Tärkeä kirja sai arvoisensa vastaanoton
Ilmastonmuutos kiinnostaa satavuotiasta Suomea. Hyvän sään aikana voitti marraskuussa aikakauslehti Kanavan ja Otavan Kirjasäätiön 10 000 euron Kanava-palkinnon ja oli ehdolla tietokirjallisuuden Finlandia-palkinnon saajaksi. Pääpalkintoa ei tullut, mutta kirja oli yleisön suosikki.
“En olisi osannut odottaa, että viiden opintopisteen kurssista seuraa Finlandia-ehdokkuus ja Kanava-palkinto”, Johannes Roviomaa sanoo hymähtäen. Kirjan suosio yllätti myös Silja Annilan.
“Keväällä ei olisi uskonut, mihin kaikkeen tämä johtaa. Kun soittaa haastateltavalle ja esittelee itsensä opiskelijana, moni ajattelee, että tämä on jokin koulutyö. Sitähän tämä olikin, mutta nyt kirjaa myydään jokaisessa Suomen kirjakaupassa”, hän sanoo.
Tietokirjan tekeminen opetti paljon
Hyvän sään aikana -kirjaa tehtiin intensiivisesti helmikuusta toukokuuhun. Sinä aikana Annila ja Roviomaa oppivat kantapään kautta, miten tietokirja tehdään. Kummallakin on useamman vuoden kokemus toimittajan työstä, mutta syväluotaavan tutkivan journalismin ja tietokirjallisuuden käytännöt olivat aluksi vieraita.
Nopearytmisisissä uutistoimituksissa työskennelleenä Annila nautti siitä, että pääsi vihdoin rauhassa syventymään yhteen laajaan kokonaisuuteen. Hän haastatteli omaa osuuttaan varten noin viittätoista asiantuntijaa, joista puolet päätyi sitaatteihin ja puolet taustamateriaaliksi.
“Oli hienoa, että oli aikaa jutella ihmisten kanssa kunnolla ja pyytää heitä selittämään asioita perinpohjaisesti. Kestävän asumisen ja rakentamisen kenttä on riitaisa ja koulukuntia on monta, joten oli tärkeää pystyä haastattelemaan asiantuntijoita mahdollisimman monipuolisesti”, Annila summaa.
Omaksumansa tiedon valossa Annila ja Roviomaa ovat yksimielisiä siitä, mikä ilmastonmuutokseen liittyvä haaste pitäisi ratkaista heti. Fossiilisten polttoaineiden tupruttelun on loputtava ja jatkuvan kasvun tematiikan päätyttävä, Roviomaa sanoo.
“Biopolttoaineita lobbataan kovasti, mutta kannatan mieluummin täysin uusiutuvia luonnonvaroja, kuten tuulivoimaa ja aurinkoenergiaa. Ei tämä ole helppo tie, mutta paljon on onneksi jo työn alla”, Annila summaa.
Silja Annila (kuva: Ella Kiviniemi), Johannes Roviomaa (kuva: Henri Salonen)
Lue myös vuosi sitten julkaisemamme juttu työryhmän vetäjästä Hanna Nikkasesta. Mitä hän halusi projektilla saada aikaan?
Lue juttu: Tätä ratkaisen: Hanna Nikkanen haluaa pelastaa ilmastonmuutosjournalismin.
Tilaa uutiskirjeemme
Tilaamalla uutiskirjeemme pysyt ajantasalla ja saat uusimmat artikkelit suoraan sähköpostiisi.