Vuonna 2018 säätiö on raha-automaatin sijaan yhteiskunnallinen toimija

Nesslingin Säätiö on toiminut vuodesta 1972 lähtien ja jakanut toimintansa aikana noin 60 miljoonaa euroa tutkimukseen ympäristön hyväksi. Vuonna 2018 Säätiön toiminta ei rajoitu pelkästään apurahojen myöntämiseen, vaan etsimme vaikuttavuutta myös muualta.

Säätiömme päätarkoitus on jakaa apurahoja ympäristönsuojelua edistävään tutkimukseen ja tutkimustiedon viestintään. Esimerkiksi vuonna 2017 myönsimme yhteensä lähes 4 miljoonaa euroa 78 hankkeelle, joissa etsitään ratkaisuja ympäristöhaasteisiin. Emme kuitenkaan halua tyytyä pelkästään apurahojen jakamiseen, sillä säätiön säännöt mahdollistavat vaikuttavuuden etsimisen myös muualta.

Taistelemme esimerkiksi ilmastonmuutosta ja luonnon monimuotoisuuden köyhtymistä vastaan ennallistamalla suomalaisia luontokohteita. Sijoittajana kannamme vastuumme ja olemme tehneet vastuullisen sijoittamisen yhteiskuntasitoumuksen. Olemme viime vuosina halunneet panostaa muun muassa tutkijoiden työolojen ja verkostoitumisen parantamiseen, ja siitä ajatuksesta syntyi Nessling Nest, tutkijoiden yhteisöllinen työtila.

Taistelemme ilmastonmuutosta ja luonnon monimuotoisuuden köyhtymistä vastaan ennallistamalla suomalaisia luontokohteita

Kuva: Mika Honkalinna

Julkistimme kesäkuussa, että säätiömme rahoittaa seuraavan viiden vuoden ajan Landscape Rewilding in Finland -ohjelmaa, jonka tavoitteena on hillitä ilmastonmuutosta ja turvata luonnon monimuotoisuus Suomessa. Hankkeessa ostetaan ja ennallistetaan yksityisomisteisia soita, hakattuja metsiä ja vesialueita, jotka ovat menettäneet luontoarvonsa.

Luontokohteiden ennallistaminen on tehokas ratkaisu ratkaisu akuuttiin ilmasto-ongelmaan ja luonnon monimuotoisuuden häviämiseen. Kunnostettavista luontokohteista saadaan esimerkiksi elintärkeitä hiilinieluja, jotka ovat välttämättömiä ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi. Samalla ennallistettavat kohteet toimivat turvapaikkoina luonnon monimuotoisuudelle.

Voit lukea aiheesta lisää blogistamme.

Sijoitamme vastuullisesti

Säätiön hallituksen jäsen Niina Bergring päässään ”vastuullisen sijoittamisen lasit”. 

Laadimme keväällä 2016 vastuullisen sijoittamisen yhteiskuntasitoumuksen, jossa sitoudumme arvioimaan ja jatkuvasti parantamaan sijoitustemme kestävyyttä yhteistyössä salkunhoitajien kanssa. Mielestämme vastuullinen sijoittaminen on välttämättömyys säätiölle, jonka tarkoitus on ympäristön hyväksi toimiminen. Varainhoitomme on tuettava samoja päämääriä kuin mihin pyrimme myöntämällä apurahoja.

Sitoumus innoitti meitä järjestämään vastuullisen sijoittamisen tapahtuman, jonne kutsuimme muita institutionaalisia sijoittajia kuulemaan kokemuksiamme. Tilaisuus järjestettiin yhteistyössä EVLI Pankin ja Veritaksen kanssa. Saimme koko salin täyteen vastuullisesta sijoittamisesta kiinnostuneita! Haluamme edelleen haastaa erityisesti muut säätiöt tarkastelemaan sijoitustensa vastuullisuutta.

Tekemästämme sitoumuksesta voit lukea lisää täältä ja vastuullisen sijoittamisen tapahtumasta täältä.

Nessling Nest on ideoiden ja ihmisten sulatusuuni

Kuva Ympäristödialogeja-keskustelusta toukokuussa 2018.

Vuodesta 2016 toiminut työtila Nessling Nest on yhteisöllinen tila Punavuoren sydämessä, säätiömme toimiston naapurissa. Nestissä on kirjoitettu tietokirjoja ja tutkimusartikkeleita, viimeistelty väitöskirjoja ja graduja, saatu oivalluksia ja uusia ystäviä, joogattu ja keskusteltu Suomen parhaiden asiantuntijoiden johdolla.

Nestiin mahtuu työskentelemään yhtä aikaa 12 tutkijaa ja lisäksi tilassa on noin 10 henkeä vetävä pop up -tila, johon kuka tahansa voi tulla lyhyeksi aikaa työskentelemään. Nest on suunniteltu kestävän kehityksen periaatteita kunnoittaen ja suurin osa sen kalusteista on hankittu käytettynä.

Päivittäisen työpaikan lisäksi Nest toimii tilana tapahtumille. Järjestämme siellä esimerkiksi Ympäristödialogeja-keskustelusarjaa. Sarja etsi ajankohtaisiin ympäristökysymyksiin raikkaita näkökulmia ja purkaa niitä Suomen parhaiden asiantuntijoiden johdolla.

Nessling Nestissä on koko päivän avoimet ovet Säätiöpäivänä 1.10! Tervetuloa esimerkiksi aamujoogaan klo 8.45, katsomaan lyhytelokuvaa tai tutustumaan nestiläisten työhön. Lue koko ohjelma täältä.

Lue lisää Nessling Nestistä ja hae työtilaa.

Katso syksyn 2018 Ympäristödialogeja-keskustelusarjan ohjelma.

Uskomme yhteistyöhön

Nessling Nestin aamukahveilla keskustellaan monialaisesti ajankohtaisista aiheista.

Säätiömme on jo pitkään tehnyt yhteistyötä muiden säätiöiden kanssa. Nesslingin Säätiön tutkimusjohtaja Minttu Jaakkola toimii Säätiöiden ja rahastojen neuvottelukunnan hallituksessa ja edistää sitä kautta säätiöiden vuoropuhelua ja yhteistyötä suomalaisen tieteen, taiteen ja muun yhteisen hyvän vahvistamiseksi.

Jatkuvaa yhteistyötä teemme esimerkiksi Koneen Säätiön kanssa järjestämällä yhdessä Ympäristödialogeja-keskustelusarjaa ja apurahatutkijoiden koulutuksia. Rahoitamme myös yhdessä Ympäristötiedon foorumia, joka toimii linkkinä päätöksentekijöiden ja tutkimustiedon välillä. Yhteistyö Ympäristötiedon foorumin ja säätiömme välillä on varsin konkreettista, sillä Ympäristötiedon foorumin työntekijät työskentelevät Nessling Nestistä käsin.

Mikäli haluat tukea säätiömme työtä ympäristön hyväksi, voit nyt tehdä kertalahjoituksen haluamallesi summalle tai ryhtyä kuukausilahjoittajaksi verkkosivuillamme.

 

Tilaa uutiskirjeemme

Tilaamalla uutiskirjeemme pysyt ajantasalla ja saat uusimmat artikkelit suoraan sähköpostiisi.

Lisää aiheesta