Katja Bargum on Nesslingin säätiön uusi tiede- ja toiminnanjohtaja

Katja Bargum aloittaa tiede- ja toiminnanjohtajana 7.12.2022. Hänet valittiin pestiin 47 hakijan joukosta.

Maj ja Tor Nesslingin Säätiön nykyinen tiede- ja toiminnanjohtaja Minttu Jaakkola siirtyy vuoden 2023 alusta johtamaan tieteen ja toivon talo Puistokatu 4:ää. Hänen seuraajakseen on valittu FT Katja Bargum. Bargum siirtyy säätiöön Yleltä, jossa hän on viimeksi työskennellyt Ylen tarjonnan kehittämisen parissa yhtiön strategia ja asiakkuus -yksikössä.

“Urallani olen oppinut, että muutos vaatii oikean hetken ja aktiivisia ihmisiä, jotka kulkevat samaan suuntaan. Kestävyysmurroksen oikea hetki on jo täällä. Nyt tarvitaan solmukohtia, joissa eritaustaiset ja eri aloilla toimivat ihmiset pääsevät yhdessä rakentamaan tutkimukseen pohjautuvaa ekologisesti kestävää tulevaisuutta. Haluan uudessa tehtävässäni vahvistaa Nesslingin säätiön roolia tällaisena solmukohtana”, Bargum sanoo.

Bargum on ekologi, median ja viestinnän ammattilainen ja tietokirjailija. Koulutukseltaan hän on filosofian tohtori ja hänen väitöskirjansa koski muurahaisten sosiaalista evoluutiota. Bargumin uusin tietokirja on lapsille suunnattu Muurahaisten ennätyskirja. Hänen yhdessä Hanna Kokon kanssa vuonna 2008 julkaisema tietokirjansa Kutistuva turska ja muita evoluution ihmeitä sai tiedonjulkaistamisen valtionpalkinnon ja Svenska litteratursällskapetin palkinnon.

Bargum on vaikuttanut pitkään tiedonjulkistamisen neuvottelukunnassa, esimerkiksi sen puheenjohtajana vuosina 2018–2021. Lisäksi hän on ollut kolmivuotiskaudet Oulun yliopiston ja Suomen tiedetoimittajien liiton hallituksissa ja päätoimittanut tieteellistä Trends in Ecology and Evolution -lehteä.

“Olemme erittäin iloisia siitä, että Katja Bargum aloittaa säätiömme tiede- ja toiminnanjohtajana. Hänen laaja kokemuksensa tuo uutta näkökulmaa säätiömme toimintaan ja siihen keskusteluun, jota käymme ilmasto- ja ympäristökysymyksistä”, toteaa Nesslingin säätiön hallituksen puheenjohtaja Simo Honkanen.

Nesslingin säätiön tiede- ja toiminnanjohtajan paikkaa haki 47 henkilöä ja hakemusten taso oli kova. Haastattelukierroksia järjestettiin kaksi. Ensimmäistä haastattelukierrosta varten hakemukset käsiteltiin ja arvioitiin anonyymeinä. Rekrytoinnissa oli apuna ulkopuolinen rekrytointikonsultti, ja lopullisen päätöksen valinnasta teki Nesslingin säätiön hallitus. Myös säätiön työntekijöiden tiimi tapasi neljä toiselle kierrokselle päässyttä hakijaa.

Maj ja Tor Nesslingin Säätiö rakentaa ekologisesti kestävää tulevaisuutta. Se tarjoaa tukea tutkimukselle, mahdollisuuksia kohtaamisille ja tutkittua tietoa yhteiskunnan käyttöön. Säätiö tukee vuosittain ympäristötutkimusta ja tieteellisen tiedon jalkauttamista yhteiskuntaan noin kolmella miljoonalla eurolla. Säätiö on perustettu vuonna 1972 ja sen toiminnan tarkoituksena on perustamisestaan lähtien ollut toimia maan, veden ja ilman puolesta. Säätiön toimipaikka on Helsinki.

Kuva: Hannu Haapasalo